Verden

Vil sikre seg evig makt

Presidenter i Latin-Amerika endrer grunnloven når det er på tide å slutte i jobben. Det blir det bråk av.

TILBAKE: President Manuel Zelaya er tilbake i landet sitt Honduras. Han ble fjernet fra makten i juni fordi han ville endre grunnloven i landet. Da kunne han blitt valgt til president flere ganger. Flere presidenter i Latin-Amerika endrer lovene for å beholde makten.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år foreslo Hugo Chávez at han skulle kunne velges på ny. Han er president i Venezuela. Mange reagerer på forslaget. Men velgerne godtok endringen i loven. Nå kan Chávez ha makten i minst ti år til. Han kan også styre uten regjeringen.

Nå følger andre presidenter etter.
– Chávez har startet en ny trend i Latin-Amerika. Flere av presidentene som har prøvd å endre loven, støtter Chávez. De fleste er også på venstre side i politikken, sier Benedicte Bull. Hun er første-amanuensis ved Universitetet i Oslo og ekspert på Latin-Amerika.

Daniel Ortega vil gjøre det samme. Han er president i Nicaragua. Ortega sier at han ønsker å endre grunnloven slik at han kan bli gjenvalgt som president.

Manuel Zelaya ble fjernet fra makten i 28. juni. Zelaya var president i Honduras. Han ville ha en folke-avstemning om en endring i loven. Den ville gjøre det mulig for preidenter å bli valgt på nytt. Zelaya ble satt på et fly og sendt ut av landet.

– Det er ikke første gang dette skjer. De som har makten, mener at det er best for landet at de fortsetter å lede. De mener dette er demokrati. Årsaken er at lederen er en person folk vil ha ved makten. De som er uenige mener at lederen får makt på ubestemt eller evig tid, sier Bull.

Roberto Micheletti overtok jobben som president i Honduras. Nå frykter eksperter at det kan bli borger-krig i landet.

Bull trodde konflikten i Honduras skulle løse seg raskt. Nå er hun ikke sikker lenger.
– Jeg tror ikke at det blir borger-krig. Jeg tror fremdeles på en løsning. Men det er svært vanskelig. Årsaken er at det er en spent situasjon i landet. Men også at det skal være nytt valg i november, sier hun.
Mark Smith har bodd på øya Utila i Honduras i 13 år. Han sier de føler at Zelaya har sviktet dem og landet sitt.

– Zelaya blir mer og mer lik Chavéz, Fidel Castro og andre presidenter i Latin-Amerika. De nærmer seg enevelde ved å endre grunnlovene sine. Til slutt har de makten alene, sier han til Klar Tale. Han mener også at Zelaya ikke har gjort jobben sin.
Smith føler seg trygg selv om det er uro i Honduras.

– Det er innført portforbud over hele landet på natten, forteller han. I hele landet er det gjennomført fredelige demonstrasjoner. De er til støtte for den nye regjeringen. Folk fra alle politiske partier har deltatt.

Smith sier at alle har tillit til den midlertidige regjeringen.
– Vi er mer bekymret for hva som skjer dersom Zelaya kommer tilbake. Nesten ingen vil ha ham som president igjen, sier han.

Artikkelen er fra Klar Tale nr 29, 30. juli 2009.

Powered by Labrador CMS