Verden

USA kan ha avlyttet flere politikere

Onsdag ble det kjent at USA skal ha avlyttet Tysklands leder Angela Merkel. Et nytt dokument viser at USA kan ha avlyttet flere politikere.

AVLYTTET: USA skal ha avlyttet Tysklands leder Angela Merkel (til venstre). De skal også ha lyttet til telefonsamtalene til flere tusen franskmenn. Et nytt dokument viser at USA også kan ha avlyttet flere 35 andre ledere. Her møtes Merkel og Frankrikes president François Hollande under et møte.
Publisert Sist oppdatert

USA kan ha avlyttet Tysklands leder Angela Merkel. De skal ha lyttet til samtaler på Merkels mobiltelefon, skrev den tyske avisa Der Spiegel onsdag.

LES MER HER: Krever svar om avlytting

Et nytt dokument viser at USA også kan ha overvåket 35 andre ledere. Det skriver den britiske avisa The Guardian. De har fått dokumentet fra amerikanske Eric Snowden. Han har tidligere gitt flere hemmelige dokumenter til aviser.

LES MER HER: Varsler nye lekkasjer fra Snowden

Dokumentet er fra 2006. Det viser at den amerikanske etterretnings-organisasjonen NSA fikk over 200 telefonnumre. De skal ha fått telefonnumrene fra en person som jobbet i en annen del av regjeringen. Det står ikke navn i dokumentet, men telefonnumrene er til både politiske ledere og til militære ledere. 35 av numrene er til statsledere over hele verden, skriver nettstedet nrk.no.

NSA vil ikke kommentere saken. De vil heller ikke snakke om avlyttingen av Merkel.

Angela Merkel ringte USAs president Barack Obama torsdag. Hun ga klar beskjed om at venner ikke spionerer på hverandre.

– NSA-avsløringene har helt klart skapt spenning i forholdet vårt til noen land, sa Jay Carner torsdag. Han er talsmann for Det hvite hus i USA. Carner sa at de vil jobbe for å ha et godt forhold til disse landene.

Mandag skrev den franske avisa Le Monde at NSA har overvåket 70 millioner telefonsamtaler i Frankrike. USA kan også ha overvåket Norge, sier Torgeir Waterhouse til nettavisa vg.no. Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT Norge. Både Norge og USA er medlemmer av forsvarssamarbeidet NATO. Men de betyr ikke at vi har de samme interessene i alle saker, mener han.

– Samtidig kan amerikanerne føle behov for å undersøke hvor mye informasjon de får. Kanskje vil vite om de faktisk får all den informasjon de ønsker fra norske myndigheter. Det gjelder i saker som er viktige for dem. For eksempel i Mulla Krekar-saken, sier Waterhouse til vg.no.

Powered by Labrador CMS