Verden

Uklart hvem som skal få tale for Afghanistan

Taliban ba om å få holde tale for verdens-organisasjonen FN denne uka. Men det var det også flere som ønsket å gjøre.

Bildet er av Ghulam Isaczai. Han sitter bak en trepult med et skilt som sier Afgahnistan. Det er tomme blå seter bak ham. Isaczai har vært representant for Afghanistan i FN. Han er en eldre mann i dress, med briller, kort hår og uten skjegg.
UENIG: Taliban sier at Ghulam Isaczai ikke lenger skal tale for Afghanistan i FN. Han er uenig, og vil snakke på vegne av regjeringen som mistet makta i landet. Det gjør at FN må ta et valg om hvem de skal la tale for Afghanistan.
Publisert Sist oppdatert

Verdens-organisasjonen FN fikk et brev fra Taliban. Det var sendt til generalsekretær António Guterres. Der ba de om å få delta på møtet i FNs generalforsamling i New York i USA. Det sier Stephane Dujarric, som er talsperson i FN.

Brevet var sendt fra Amir Khan Muttaqi, og var stemplet mandag 20. september. Det var dagen før møtene startet. Muttaqi var i brevet omtalt som utenriksminister.

Opprørsgruppa Taliban tok makta i Afghanistan 15. august. Da hadde de kontroll på hovedstaden Kabul etter ti dager med intens krig. De siste soldatene fra USA reiste natt til 31. august.

Ghulam Isaczai har vært representant for Afghanistan i FN. Men i brevet står det at han er ferdig med det. Isaczai er uenig. Han har også bedt om å få tale. FN har så langt ikke valgt hvem som skal få tale for Afghanistan.

Saken vil bli avgjort av en komité der ni land er med, sier Dujarric. Men det er uklart om saken kan avgjøres før møtene er over for denne gang. Landene som er i komiteen er Russland, Kina, USA, Sverige, Sør-Afrika, Sierra Leone, Chile, Bhutan og Bahamas.

Brevet sa ingenting om Muttaqi ville reise til New York eller om han ville holde talen på video. Det er noe flere av lederne i verden har valgt av hensyn til korona.

Taliban har også valgt en egen representant i FN. De vil at Suhail Shaheen skal ta over. Han er nå talsperson for Taliban i Doha.

Ingen land har så langt anerkjent regjeringen til Taliban. Den blir møtt med krav om at den må godta og følge menneskerettigheter. Men noen land har vært positive.

– Det er en ny virkelighet. Hvis du vil ignorere det, er det ditt valg, sa Shah Mahmood Qureshi mandag. Han er utenriksminister i Pakistan.

Men også Pakistan mener Taliban må gjøre mer. Det sa også statsminister Imran Khan. Alternativet er at det blir borgerkrig i landet, mener han.

– Hvis de ikke inkluderer alle deler av samfunnet, vil de før eller siden få en borgerkrig, sier Khan i et intervju med BBC.

Powered by Labrador CMS