Verden
Timbuktus skatter i fare
Timbuktu er en helt spesiell by i Mali. Her finnes kultur-skatter som er hundrevis av år gamle. Nå frykter mange at islamister vil ødelegge dem.

For tre måneder siden deltok artisten Bono i musikk-festivalen Festival au Desert. Festivalen har blitt arrangert mange ganger, i ørkenen ved Timbuktu. Noen få turister hadde tatt sjansen på å reise dit. I dag er turistene borte. Islamistenes svarte flagg vaier i ørkenvinden.
Timbuktu ligger nord i Mali. Byen er nå tatt over av ekstreme islamister. Nå frykter mange at flere hundre år gamle bygg og gjenstander kan bli ødelagt. Det er blant annet mange veldig viktige skrevne tekster, skriver nyhetsbyrået NTB.
Hamasy Bocoum er sjef for det afrikanske forskningsinstituttet IFAN. Han frykter skriftene blir solgt eller ødelagt. Han sier de viktige manuskriptene har overlevd i hundrevis av år. Årsaken er at området har vært styrt uavhengig av religion. Dette er et område hvor alle slags folk møtes.
– Nå er dette i fare. Dermed er også kulturen i fare, sier han.
Timbuktu har en helt spesiell historie. Det var folke-gruppa tuareger som først bosatte seg her. Det var på 400-tallet. De kalles også «Det blå folket». Fortsatt krysser dette folket ørkenen Sahara med kameler. De bruker blå klær, og har med seg med salt, gull, elfenbein og bøker.
Byens viktigste periode var på 1500-tallet. Da fikk den rykte som en mystisk kilde for gull midt i Afrika. Ryktene om alt gullet startet i år 1324. Da dro keiseren av Mali-riket, Mansa Mussa, til Mekka i Saudi-Arabia. Han hadde med seg 60.000 bærere. Hver av dem bar på tre kilo gull. Dermed begynte mange forsøk på å komme seg til denne mystiske byen. De ville ha tak i gullet. Men det var veldig vanskelig å ta seg fram hit. De første Europeerne klarte det ikke før godt ut på 1800-tallet. Da hadde mange dødd i jakten på den mystiske byen.
Folk i Timbuktu drev mye med handel. Det gjorde Timbuktu til en av de rikeste byene i Afrika. Den ble et møtested for mange folkegrupper. Byen hadde store moskeer. De hadde et universitet med 25.000 studenter. Vitenskapsfolk, ingeniører og arkitekter fra hele Afrika reiste hit. En av byens tre berømte moskeer heter Djingareyber-moskeen. Den er lagd av soltørket leire og ble bygd av keisereren. 700 år senere står den der fortsatt. De vakre moskeene og de mange gamle skriftene som finnes her, har fått turister til å reise til byen.
Hundretusener av eldgamle skrifter har overlevd i hundrevis av år. De er skrevet på arabisk og fulani. Mange av dem handler om matematikk, kjemi, fysikk, medisinsk historie og geografi. Andre er fortellinger om slekter. De blir oppbevart i trekister eller er gravd ned i sanden. Det er i hus der familier har bodd i mange generasjoner. I dag blir mange av de gamle skriftene satt i stand. Byen får hjelp fra andre land til å bevare disse viktige skriftene. Blant annet har verdens-organisasjonen FN og Universitetet i Oslo bidratt.
I dag Timbuktu blitt en fattig by. Mange unge mangler jobb. Byen er i ferd med å synke ned i sanden. Den er ikke lenger bare et møtested for fredelige handels-folk og vitenskaps-folk. Isteden møtes ekstreme islamister her. Blant annet folk fra terror-organisasjonen al-Qaida. Folk som smugler narkotika og våpen, og andre banditter har tatt over.
Siden januar har det vært opprør i Mali. Tuaregene sa først at Nord-Mali skulle være selvstendig. Så ble de jaget ut av byen av islamister. Nå frykter mange at de vil ødelegge eller selge mange av byggene og dokumentene.
Byen har vært styrt uavhengig av religion. Den siste uka har islamistene tvunget kvinner til å dekke seg til og ta på seg slør. De har også forbudt folk å selge ting som har med gamle afrikanske religioner å gjøre på markedet.