Verden

Snudde ryggen til flagget

Onsdag er den kinesiske nasjonaldagen. Demonstranter i Hongkong snudde ryggen til flagget.

PROTEST: En demonstrant snakker for demokrati foran en bygning i Hongkong i Kina. Han krangler med en mann som støtter myndighetene i Beijing i Kina. Det er varslet flere store demonstrasjoner i Hongkong på nasjonaldagen onsdag.
Publisert Sist oppdatert

Det kinesiske flagget ble heist i Hongkong på den kinesiske nasjonaldagen. Mange av demonstrantene sang, og flere tusen vendte ryggen til flagget, ifølge nyhetsbyrået DPA

En lokal politiker ble ført bort av sikkerhetsvakter. Han ropte «Hongkong vil ha valg!».

Leung Chun-ying er leder i Hongkong. Han holdt tale under nasjonaldagen. Men han sa ingenting om demonstrasjonene som foregår. ,

– Det er forståelig at ulike folk kan ha ulike meninger om hvilke reformer som er ønskelige. Men det er definitivt bedre å ha allmenn stemmerett enn å ikke ha det, sa Leung.

Så hevet han glasset og skålte med Zhang Xiaoming. Han er Kinas øverste representant i Hongkong.

Konflikten blir trolig langvarig, tror Kina-kjenner. Titusener av mennesker var i gatene i Hongkong for å demonstrere tirsdag. Onsdag var det et enda større oppmøte.

Situasjonen er komplisert. Det kan vare over tid, mener Kina-kjenner Kjell Arild Nilsen.

– Utfallet er selvfølgelig ikke gitt. Men jeg kan vanskelig forestille meg at Kina er innstilt på å gi etter for krav fra Hongkong alene, sier Nilsen.

Demonstrasjonene i Hongkong den siste uken har vært de største siden byen ble overlatt fra Storbritannia til Kina i 1997.

Demonstrantene krever at byens neste leder velges på demokratisk vis. Lederen skal velges i 2017. Innbyggerne vil få lov til å stemme i valget. Men myndighetene i Beijing krever at kandidatene må godkjennes på forhånd.

Onsdag ble altså 65-årsdagen for Kinas kommunistiske regime feiret. Da var flere hovedveier sperret av demonstranter. Det var planlagt fyrverkeri på kvelden. Men det var blitt avlyst.

I helgen brukte politiet tåregass og køller mot demonstrantene. De frykter at politifolkene vil bruke makt igjen for å unngå at protestene ødelegger feiringen. Samtidig vil regjeringen i Beijing trolig unngå at det blir gatekamper mellom politi og unge på nasjonaldagen.

Mange av demonstrantene er studenter fra Hongkong. Det finnes også kinesere fra fastlandet blant demonstrantene. De har tatt sjansen på å reise til byen for å støtte kampen for demokrati.

– Dette er et kraftig budskap om at demokrati ikke er brakt hit av den vestlige verden. Det kommer fra studentene og de som bor her, sier David Zhang. Han er fra den kinesiske byen Dongguan.

Powered by Labrador CMS