Verden

Slik feirer de jul i andre land

Jula er en viktig høytid for mange nordmenn. Og for mange er tradisjonene viktig. Men hvordan feirer de jula i andre deler av verden?

Bildet viser palestinske Issa Kassissieh i nissekostyme mens han rir på en kamel øst i Jerusalem.
JERUSALEM: I Jerusalem rir nissen på en kamel.
Publisert Sist oppdatert

I Russland er julaften den 7. januar. Det er samme dag som mange nordmenn kaster ut juletreet. Dette er fordi Russland er et russisk-ortodoks land. De feirer jul etter den julianske kalenderen. I Norge bruker vi den gregorianske kalenderen. Det betyr at russisk nyttår er 13. januar, ikke 31. desember.

Ukraina har historisk feiret julen samtidig som Russland. Men flere ukrainere har flyttet feiringen til 24. desember. Det er delvis fordi den ortodokse kirken har åpnet for feiring etter den gregorianske kalenderen. I tillegg ønsker mange å distansere seg fra Russland. På julaften er det vanlig å lage 12 forskjellige retter. Slik Jesus gjorde med sine disipler. Den viktigste retten er Kutia. Det er en slags grøt som er laget av hvetekorn, honning, nøtter og rosiner.

I Belgia og Tsjekkia følger de gamle skikker. De feirer «Sinterklaas» 5. og 6. desember. Det er den nederlandske versjonen av Sankt Nikolas. Det er «Sinterklaas» som har gitt navn til den amerikanske julenissen, Santa Claus. 6. desember er dagen Sankt Nikolas døde. Derfor feirer de denne dagen. I Tsjekkia spiser de fiskesuppe og fritert karpe med potetsalat julaften. I Belgia spiser de kalkun.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS