Norge
Skal stå hånd i hånd rundt synagogen
I kveld (lørdag) står norske muslimer i en ring rundt synagogen i Oslo. Slik tar de avstand fra hatet mot jøder.

– Vi har tatt dette initiativet. Ikke bare som medmennesker, men som muslimer i Norge. Vi vil vise at muslimer tar avstand fra hetsen som jødene møter daglig, sier Hajrah Arshad til avisa Vårt Land.
Hun og flere unge muslimer vil lørdag slå en ring rundt synagogen i Oslo. Jødenes gudshus er bevoktet av politi. Gata utenfor er stengt for biler. Muslimene har kalt aksjonen for «Fredens ring». Over 1.700 muslimer har sagt de vil delta, viser en telling på siden siden til arrangementet fredag. Den er laget på nettsamfunnet Facebook.
«Muslimer vil vise at de tar sterk avstand fra all type jødehat. Vi er der for å støtte dem. Vi skal derfor lage en menneskelig ring rundt synagogen. Det skal skje lørdag 21. februar», skriver de på arrangementssiden.
Etter planen skal markeringen være klokka 18.30 lørdag kveld. De som deltar, skal stå hånd i hånd rundt synagogen. Historien om markeringen sprer seg også i utenlandske medier. På Facebook-siden er det hilsninger fra jøder og muslimer fra hele verden.
– Dette initiativet inspirerer virkelig. Jeg takker dere alle. Jeg håper vi kan ta det videre til det neste samfunn som er redde og som opplever hat, diskriminering og trusler, skriver Jane Braden-Golay. Hun er leder for den europeiske union for jødiske studenter.
Aksjonen kommer etter terror-angrepet i København i Danmark og i Paris i Frankrike. Jøder var ett av målene i begge angrepene.
Arrangørene er alle muslimer.
– Jeg som muslim vil vise hva min islam er, hva min islam sier, hva mine foreldre har lært meg om islam. Mine foreldre har ikke lært meg å snakke dritt, slå eller snakke stygt om jøder. Derfor tar vi et oppgjør. Vi viser frem hva vårt syn på vår religion er. Vi vil drepe fordommer. Vi har jo alle fordommer. Så handler det om å gå sammen og drepe de fordommene som vi i begge religionene har, sier Arshad.
Muslimene har vært i kontakt med Ervin Kohn. Han er forstander i det mosaiske trossamfunn. Han er veldig positiv.
– Jeg synes det er et flott initiativ. Vi føler veldig at vi ikke står alene i Norge. Denne markeringen er en av mange. Men det som er spesielt er jo at det er muslimske ungdommer, sier Kohn.
Også flere andre unge fra muslimske miljøer har planer om å være med.
Hajrah Arshad håper markeringen vil bidra positivt i framtiden.
– Jeg håper det skal være lettere for meg og alle ungdommer i Norge å være muslim. Og jeg håper at det skal bli lettere for alle jøder å være jøde. Jeg håper vi kan ha en gjensidig respekt for hverandres religion. Og at vi kan drepe de fordommene vi har mot hverandre, sier Arshad.