Verden
«Rakettmannen» har styrt Nord-Korea i 10 år
Kim Jong-un, som Donald Trump kalte «rakettmanenn», er kjent som en brutal diktator. Nå tror eksperter at han vil få sine største utfordringer som leder noensinne.

Fredag har Kim Jong-un hatt makten Nord-Korea i nøyaktig ti år. Da han tok over etter sin far, var det mange som tvilte på ham.
For ung. For Svak. For uerfaren. Mange trodde Nord-Koreas strenge styre ville kollapse under Kim Jong-un.
På en brutal måte har han bevist at de tok feil. Kim Jong-un har beholdt makten, og til med kanskje fått enda sterkere kontroll i landet.
Det har krevd flere hundre henrettelser. Fengslinger av de han ikke liker, inkludert familiemedlemmer. I Nord-Korea har innbyggerne ikke noe valg. De må være lydige ovenfor sin leder.

Kim ble født 8. januar 1984. Han var den tredje og yngste av Kim Jong-ils sønner. Da faren døde i desember 2011, ble Kim kalt for «den store arvtakeren».
Nå har han styrt landet i tiår. Og Kim overfor nye og større utfordringer enn tidligere. Flere land har innført strenge sanksjoner mot Nord-Korea. Landet takler en pandemi. De økonomiske problemene bare vokser.
Nord-Korea fikk et bedre forhold med USA da Donald Trump var president. Det til tross for at Donald Trump kalte ham «den lille rakettmannen» på Twitter.
Med Joe Biden har det blitt annerledes. Han er mye mindre villig til å forhandle. Han krever at Nord-Korea fjerner atomvåpnene sine før det kan skje. De to landene har ikke møttes formelt siden 2019.

Mange tror Kim Jong-uns styre er avhengig av atomvåpen for å overleve
Forholdet mellom Nord-Korea og Kina har også blitt dårligere. Kina er en av Nord-Koreas viktigste handelspartnere.
Hvis Kim Jong-un ikke løser situasjonen, kan han få store problemer. Det sier blant annet professor Park Won Gon, som jobber på Seouls Ewha-universitet. Han tror den neste tiden kan bli avgjørende for diktatoren.
– Atomvåpen og økonomien har sterk sammenheng. Hvis spørsmålet om atomvåpen ikke blir løst, blir ikke økonomien bedre. Det åpner for misnøye og forvirring i Nord-Korea, sier Park.
Situasjonen er alvorlig i landet. Nord-koreanere lider av matmangel, skyhøye priser og mangel på viktige medisiner. Kim innrømmet selv i april at landet er i den verste situasjonen noensinne.

Go Myong-hyun er professor ved Seouls Asan-institutt for politiske studier. Han tror ikke ting blir verre så lenge Kim Jong-un insisterer på å beholde atomvåpen.
– På ett tidspunkt må Kim ta et vanskelig valg. Han må velge om han gi slipp på atombombene, sier Go.
I helga ble det gjort et lite fremskritt. Sør-Koreas president sa at de to landene nærmer seg en fredsavtale. Begge land har store militærstyrker på grensen mellom seg.
Målet er å få slutt på konflikt mellom landene. Den startet i 1950 og har vart frem til nå.