Verden
Ny dyster flyktningrekord
Over 82 millioner mennesker var på flukt fra krig, vold og forfølgelse i starten av året.

Global — Stadig flere blir tvunget til å flykte for å være trygge. Antall mennesker på flukt har økt hvert år de ni siste årene.
I begynnelsen av 2021 var omtrent 82,4 millioner mennesker på flukt. Det er nesten 3 millioner flere enn året før. Verdens-organisasjonen FN lager en rapport for flyktninger hvert år.
20,7 millioner mennesker flyktet utenfor hjemlandet sitt. I Tyrkia var det flest flyktninger. 3,7 millioner mennesker var på flukt der. I Colombia var det 1,7 millioner flyktninger. I Pakistan og Uganda var det 1,4 millioner. Og i Tyskland var det 1,2 millioner flyktninger i starten av 2021.
Flest flyktninger kommer fra Syria. 6,7 millioner syrere var på flukt. 5,9 millioner mennesker fra Palestina flyktet også. Det samme gjorde nesten 4 millioner mennesker fra Venezuela. 2,6 millioner afghanere og 2,2 millioner fra Sør-Sudan flyktet.
I eget land var det 48 millioner mennesker på flukt. 8,3 millioner av dem var i Colombia. I Syria var det 6,7 millioner mennesker på flukt. I Kongo var det 5,2 millioner flyktninger. I Somalia 3 millioner. Afghanistan hadde 2,9 millioner flyktninger i landet.
– Tallene viser hvor mange mennesker som er tvunget bort fra hjemmet sitt. Alle har en historie. De fortjener oppmerksomhet og støtte. Ikke bare hjelp fra humanitære styrker, men også en løsning på situasjonen deres. Det sier Filippo Grandi. Han er høykommissær i FN.
Han håper at politikere skal ønske mer og gjøre mer for å få en slutt på konflikter som tvinger mennesker til å flytte.
Nesten halvparten av alle som flykter, er under 18 år gamle. De er ekstra sårbare. Særlig når de er tvunget til å flykte i flere år. Omtrent Én million barn ble født av foreldre på flukt i fjor. Mange av barna må også vokse opp på flukt.
– Det er en tragedie. At så mange barn blir født som flyktninger, viser at det må gjøres mer for å få slutt på vold og konflikt, sier Grandi.
Korona-pandemien har gjort det enda verre for flyktningene. 160 land stengte i fjor grensene sine da pandemien var verst.
Det var også få flyktninger som kunne reise hjem i 2020. Bare 251.000 flyktninger reiste hjem. Det var 21 prosent færre enn året før.
Statistikken over hvor mange flyktninger og internflyktninger som kunne vende hjem i 2020, er også nedslående lesning.
Grandi mener at verdens ledere setter en stopper for egoisme i politikken. I stedet bør de fokusere på å løse konflikter og å sørge for å respektere menneskerettighetene.