Verden

Norge og Storbritannia vil satse på vannkraft i Afrika

En ny plan skal sikre strøm til tre millioner afrikanere. Det skal også gi jobb til 180.000, om alt går som Norge og Storbritannia håper.

Storbritannias statsminister Boris Johnson talte torsdag til forsamlingen i Commonwealth Business Forum i Rwanda. Der kunngjorde han et norsk-britisk samarbeid om vannkraft i Afrika. Foto: Dan Kitwood / AP / NTB
TALE: Boris Johnson fortalte om planen for mer fornybar energi i Afrika torsdag. Det skjedde i en tale han holdt på et møte i Rwanda.
Publisert Sist oppdatert

Afrika — Scatec er et norsk selskap som jobber med fornybar energi. De skal satse mye på å lage vannkraft i Afrika, og får med seg to fond på det. Det ene er norske Norfund og det andre er BII fra Storbritannia.

Boris Johnson er britisk statsminister. Han skrøt av planen torsdag.

– Det er flott å kunne si at BII vil satse 1.950 millioner kroner på vannkraft i Afrika. Det skal skape 180.000 jobber, sa Johnson i en tale. Han var da på et internasjonalt møte om handel i Rwanda i Afrika.

Norfund er eid og drevet av den norske staten. I fjor solgte de selskapet SN Power til Scatec. SN Power er etter 20 år blitt en viktig produsent av vannkraft i utviklingsland. Men Norfund beholdt 49 prosent av aksjene i det SN Power jobber med i Afrika.

Nå har Norfund solgt halvparten av aksjene til British International Investment (BII). BII lover å satse opp mot 2 milliarder kroner. Norfund har også lovet å satse mer penger. De har lovet at de kan bruke opp mot 1 milliard kroner.

– Hvis vi skal klare å både stanse endringer i klima og få mindre fattigdom, så må politikken for klima og utvikling være tettere knyttet sammen. Jeg er glad for at Storbritannia nå blir med på dette arbeidet med å lage fornybar kraft og bedre økonomi i noen av de fattigste landene i Afrika. Det sier Anne Beathe Tvinnereim. Hun er utviklingsminister i Norge.

Det er ventet at prosjektene vil skape 180.000 nye jobber. Det skal også sikre strøm til mer enn 3 millioner mennesker. I tillegg skal det bidra til at det blir sluppet ut 270.000 tonn mindre av klimagassen CO2 hvert år.

Powered by Labrador CMS