Verden
Nasa har publisert første bilde med farger fra romteleskop
Etter å ha reist langt og brukt flere måneder på å gjøre seg klar. Nå er James Webb-teleskopet klar for å ta bilder.

Tirsdag fikk vi se det første bildet med farger fra James Webb-teleskopet.
Teleskopet skal ta bilder av verdensrommet. Og har erstattet det gamle, som het Hubble.
James Webb skal ta bilder vi aldri har sett før fra verdensrommet. De skal være av veldig god kvalitet.
Det var Joe Biden som viste fram bildet på en presse-konferanse. Han er USAs president. Biden sier dette er et historisk øyeblikk for vitenskap og teknologi.
– For astronomi og romforskning. Og for Amerika og hele menneskeheten, skriver han på Twitter.
På bildet kan vi se hundrevis av flekker, striper, spiraler, virvler. Både hvite, gule, oransje og røde. Men dette er kun en liten flekk av et universet, ifølge Bill Nelson. Han er sjef for romfarts-organisasjonen Nasa.
Deler av bildet viser lys som ble dannet ikke lenge etter Big Bang. Det er 13,8 milliarder år siden.
Biden sier det er vanskelig å fatte at vi står og ser på det.
– Fantastisk. Galakser på galakser på galakser. Det sier Jonathan Lunine til nyhetsbyrået AFP. Han forsker ved Cornell University.
– Selv om dette på ingen måte er det lengste Webb kan se, er dette det dypeste bildet som noen gang er tatt. Og det viser kraften til teleskopet, sier Lunine.
For å reise til teleskopet må du dra rundt 1,5 millioner kilometer fra jorda. James Webb skal holde seg på linje med jorda idet planeten går rundt sola. Da kan solskjoldet beskytte teleskopet mot varmen og lyset. Den store parasollen kan kun beskytte om sola, jorda og månen peker samme vei.
Hubble-teleskopet kunne ta bilder fra rundt 500 millioner år etter Big Bang. Folk håper på at James Webb kan se hva som skjedde 200 millioner år etter at universet ble skapt.