Verden
Nå sier Tyrkia ja til Sverige og Finland i Nato
Onsdag kan Nato jobbe videre med finsk og svensk medlemskap i forsvars-samarbeidet. Det er klart etter Finland har endret syn på saken, og sier ja.

Tirsdag kveld ble det raskt kalt inn til en pressekonferanse hos forsvars-samarbeidet Nato. Der sa Nato-sjef Jens Stoltenberg at Tyrkia har endret syn på svensk og finsk medlemskap.
– I morgen vil de allierte lederne ta et valg om å invitere Sverige og Finland inn i Nato. Da kan de bli Nato-medlemmer, sa Stoltenberg.
Utenriksministerene fra Sverige, Finland og Tyrkia skrev under på en avtale om at de nå var enige. Det var med Stoltenberg og ledere fra de tre landene som vitner.
Nato har denne uka et møte i Spania. Der møttes de tre lederne for en prat.
– Vi har nå fått til en avtale mellom Sverige, Tyrkia og Finland. Det betyr at Tyrkia nå godtar at vi får status som inviterte i Nato. Det sier Magdalena Andersson, ifølge kanalen SVT.
– Det var et veldig langt møte. Niinistö og jeg kunne fortelle om alle tiltakene vil har gjort i Sverige med tanke på terrorlovgivningen. Men vi har også snakket om hva Sverige kan bidra med til Nato, sa hun.
– Tyrkia har gjort store nok framskritt i kampen mot terror-organisasjoner. Tyrkia fikk det vi ville ha, sa Erdogan etter praten med Sverige og Finland. Han er president i Tyrkia.
Landet har sagt nei til å la Sverige og Finland bli med i Nato. Det har de gjort siden de sendte sine søknader 18. mai. Tyrkia har laget en liste med krav for å endre mening.
De har blant annet hevdet at Sverige gir politisk støtte til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og YPG. Det er den kurdiske militærstyrken i Syria. Det krever Tyrkia slutt på.
De har også krevd en slutt på et svensk forbud mot å selge våpen til Tyrkia. De krever også at Sverige må lage en avtale om utlevering av folk som blir tiltalt for noe i Tyrkia.
Det har derfor vært et tema hva Sverige og Finland skal og kan gjøre med særlig to grupper. Det er folk som er kurdere og de som blir kalt gülenister. Den siste gruppa har fått skylda for et forsøk på å ta makta i Tyrkia i 2016.
I den nye avtalen lover de tre landene nå samarbeid i kampen mot terror i «alle dens former». Finland og Sverige lover full støtte til Tyrkia mot trusler mot landets sikkerhet.
Det betyr helt konkret at Finland og Sverige ikke skal gi støtte til det kurdiske partiet PYD. De kan heller ikke støtte den væpnede fløy YPG. Denne gruppa har vært en viktig partner for USA og Vesten i kampen mot IS i Syria.
Finland og Sverige lover også at de ikke skal gi støtte til det som i Tyrkia kalles FETÖ. Dette er navnet tyrkiske myndigheter har gitt gülen-bevegelsen.
Samtidig lover Sverige og Finland å jobbe mot den kurdiske gruppen PKK.
I avtalen står det også at det blir slutt på forbudet mot å eksportere våpen til Tyrkia. Allierte bør ikke forby salg av våpen til hverandre, sa Stoltenberg.
Tyrkia har krevd at de to landene skal sende ut 45 navngitte kurdere. 33 av dem er i Sverige, og 12 av dem er i Finland. Dette har de to landene nektet fram til nå.
Stoltenberg sier de to landene nå må endre lovene sine, slik at de kan hjelpe Tyrkia med å straffe-forfølge mulige terrorister.
Niinistö sier likevel at finsk lov fortsatt skal gjelde. Både når det gjelder salg av våpen, utleveringer, og arbeid mot terror.