Verden

Lover bedre sikkerhet

Flere hundre mennesker døde da en fabrikk raste sammen i Bangladesh forrige uke. Nå lover eierne av fabrikken å bedre sikkerheten.

Ruiner: Det er ikke lenger håp om å finne folk i livet i ruinene av fabrikken.
Publisert Sist oppdatert

En bygning med åtte etasjer raste sammen i Bangladesh forrige uke. Mange personer ble begravd i ruinene.

Både Storbritannia og verdens-organisasjonen FN sa til Bangladesh at de kunne hjelpe. Men regjeringen takket nei. De mente at de ikke trengte hjelp.

– Redningsaksjonen vår har vært god nok og eksemplarisk, sier Mustak Ahmed til nyhetsbyrået AFP. Ahmed er innenriksminister i Bangladesh. Han sier regjeringen likevel er takknemlig for at andre land spurte om de trengte hjelp.

LES MER HER: Stor protest i Bangladesh

Over 3.000 mennesker skal ha vært inne i bygningen da den raste sammen. 2.430 av disse overlevde. Nesten 400 mennesker er døde. Fortsatt er mange savnet. Men nå har de som jobber med å redde folk ut av bygningen, gitt opp å finne flere i live.

LES MER HER: Minst 200 døde da bygning raste sammen

De som var inne i bygningen jobbet på en fabrikk som lager klær. Klærne selges i butikker som Walmart. Britiske Primark, spanske Mango og canadiske Loblaw har sagt at deres produkter ble laget ved fabrikken som raste sammen. Benetton skal også ha fått noe klær laget i fabrikken.

Primark og Loblaw vil betale penger til de som overlevde. Og til familiene til de som døde.

LES MER HER: Minst 70 døde da bygning falt sammen

Eierne av fabrikkene er nå redde for at kleskjedene heller vil få laget klærne i andre land. De har hatt et møte med kleskjedene. Der lovet de at arbeiderne skal få bedre sikkerhet. De ba også kleskjedene om å fortsette å produsere klærne i Bangladesh.

– Vi trenger deres hjelp. De er en del av oss, sier Shahidullah Azim ved Bangladesh Garments Manufacturers and Exporters Association.

LES MER HER: Ny fabrikkbrann i Bangladesh

En som jobber med klær i Bangladesh jobber i gjennomsnitt ti timer om dagen, seks dager i ukea. Lønna er i gjennomsnitt 40 dollar per måned.

Sju personer er pågrepet etter at bygningen raste sammen. En av dem er Sohel Rana. Han eier bygningen Rana Plaza, der klesfabrikken var. Rana ble arrestert da han prøvd å rømme til India.

Også to ingeniører er pågrepet. De sa at arbeiderne fortsatt kunne jobbe i fabrikken, selv om det var store sprekker i veggene.

Powered by Labrador CMS