Kultur
Livet før og etter drapsforsøket
Filmen om Malala Yousafzai har premiere.

Hun er 18 år gammel. Livvakter passer på henne hele tiden. Hun er blitt forsøkt drept. Avtaler med henne er hemmelige – også dette intervjuet.
Men det stopper henne ikke i å sikte høyt. I dag (fredag) er det premiere i Norge på dokumentarfilmen om Malala Yousafzai.
Den heter «He Named Me Malala». Torsdag ble Nobels fredspris delt ut. En pris Malala selv fikk i 2014.
– Jeg kunne tenke meg å bli statsminister i Pakistan. Om det skulle hjelpe jentene i landet til å få gå på skole, sier Malala.
Rommet hennes på et hotell sentralt i London overvåkes av to livvakter. Noen klarte nesten å drepe Malala for tre år siden. De ville stoppe henne i å kreve at jenter burde få studere.
Hun vil ikke snakke så mye om det, men sier:
– De gjorde en feil. De mislyktes i å drepe meg.
Malala satt i en skolebuss sammen med andre jenter i 2013. Så kom det en mann inn i bussen og spurte hvor Malala var. Ingen sa noe, men de så på henne. Mannen skjøt tre ganger. Det ene skuddet traff Malala i ansiktet.
Davis Guggenheim har laget dokumentaren. Han skildrer tiden før og etter drapsforsøket. Han blander eldre opptak og intervjuer med Malala og hennes familie.
– Mine brødre får for mye plass, sier Malala og ler.
Hun er døpt etter den afghanske frihetskjemperen Malala – eller Malalai. Han døde på slagmarken i 1880. Han kjempet mot britiske soldater.
– Dette var pappas måte å utfordre samfunnet på. Han ville at navnet skulle gi meg en stemme, sier hun.
Og det har det sannelig gjort. Malala er i dag en verdenskjent talsperson for jenters rett til skole. Hun møter verdensledere som Obama, holder taler i verdens-organisasjonen FN og fikk Nobels fredspris i fjor. Den delte hun med Kailash Satyarthi.
– Mange har høye forventninger til meg. Men det har jeg selv også. Jeg har lovet meg selv å fortsette å jobbe for barns rettigheter.
I dag bor hun og hennes familie på hemmelig adresse i nærheten av London.
På fritiden er hun sammen med venner. Hun elsker å se filmer fra India.
– De er spennende, det er dramatisk dialog og det er musikk. Hollywood-filmer er stillere, jeg liker musikk – det skjer mer der.