Verden
Krever mer lønn
Flere klesfabrikker i Bangladesh er stengt. Arbeiderne protesterer. De krever 450 kroner i måneden i lønn.

– De tre siste dagene har 50 fabrikker blitt ødelagt av demonstranter. Det gjør det umulig å rekke kjøpernes tidsfrister. Det har ført til tap av millioner av dollar, sier Shafiul Islam Mohiuddin. Han er visepresident i BGMEA.
Protestene har skapt «panikk og anarki». Det har tvunget dem til å stenge fabrikkene på ubestemt tid. Det mener Foreningen for klesprodusenter og – eksportører i Bangladesh (BGMEA). De representerer fabrikkeierne.
Arbeiderne ved fabrikkene protesterer mot lave lønninger. De siste protestene startet lørdag. Mer enn 50.000 arbeidere støtte sammen med politiet. Minst 100 skal ha blitt drept.
Mandag forlot titusener av arbeidere plassene sine på fabrikkene. De protesterte i fire timer i industrio-mrådet Ashulia. Det er rundt 30 kilometer nord for hovedstaden Dhaka. Der ble de møtt av politi med gummikuler. Det førte til nye kamper. Tusener av arbeidere gikk amok på fabrikkene.
Arbeiderne krever tre ganger så mye i lønn. De får omtrent 160 kroner i måneden. Det sier loven at er minimumslønn. Arbeiderne krever 450 kroner i måneden.
Minimumslønna i Bangladeshs klesindustri er den laveste i verden. Det mener Ifty Islam. Han jobber i investerings-banken Tiger Capital.
– Levekostnadene har økt med 10 prosent til 15 prosent. Men lønningene har stått stille, sier han. Derfor er arbeiderne så rasende.
– Eierne må kutte i sin egen profitt. Det er for å løfte lønningene til arbeiderne til et akseptabelt nivå, mener Islam.
80 prosent av Bangladeshs eksport var klær og tekstiler i fjor. 40 prosent av alle som jobber i industien, jobber i en klesfabrikk. De leverer mye klær til en rekke kjente butikk-kjeder i Vesten.
Flere store klesmerker har skrevet brev til Bangladeshs statsminister. Blant annet klesmerkene Carrefour og Levi Strauss. De ber om høyere lønn for arbeiderne.
– Det nåværende lønnsnivået er under fattigdomsgrensen. Det har bidratt til sosial uro, står det skrevet i brevet.
Et kjent problem er at de store kleskjedene tvinger prisene nedover. Blant annet Hennes & Mauritz (H&M).
– Vestlige selskaper som snakker om sosial ansvarlighet må forstå at de må betale mer for varene, mener Ifty Islam.
Flere selskaper er registrert i Bangladesh som innkjøper. De tjener ikke penger. Dermed slipper de å betale skatt til Bangladesh. I 2008 betalte H&M 600 kroner i skatt til Bangladesh.
Det viser en rapport fra organisasjonen Action Aid. Den ble lagt fram tirsdag. Det er for å kjempe mot at rike selskaper ikke betaler skatt til fattige land.
– H&M er et eksempel på hvordan foretak helt lovlig kan føre sitt utbytte ut av fattige land. Dersom det kunne blitt krevd skatt av gevinsten, kunne pengene vært brukt til bekjempelse av fattigdom, heter det i rapporten.