Tema
Helten som ble henrettet – uten rettssak
Det er 50 år siden Che Guevara ble drept.

Che Guevara lå på en vaskekum. Soldater viste den døde kroppen fram for journalister. Da fikk de se at han virkelig var død. Guevara ble tatt til fange 8. oktober 1967. Dagen etter ble han henrettet, uten rettssak. I dag (mandag) er det 50 år siden det skjedde.
– Jeg mislyktes. Alt er slutt, sa Guevara. Han skjønte at han kom til å tape kampen sin.
Guevara ble født i Argentina i 1928. Han utdannet seg til lege. Deretter kjempet han for endringer i samfunnet. Han trodde på marxisme. Han ville skape et mer rettferdig samfunn for de fattige. Det måtte opprør til.
Guevara lærte av folk som mente det samme. Han jobbet mye med Fidel Castro på Cuba. Castro brukte våpen for å ta makta på øya i 1959. Men Guevara forlot Cuba noen år senere. Han ble uenig med Castro.
I 1967 reiste han til Bolivia. Han ledet et opprør mot regimet der. Det ble en kort krig. Det var ikke bare regimet i Bolivia som var fienden. Også USA ville unngå at Guevara lagde opprør. USA var også uenig i måten Guevara tenkte på.
Guevara ble tatt til fange i landsbyen La Higuera. Han ble drept av bolivianske soldater 9. oktober 1967. Amerikanske agenter så på.
I denne byen skal Guevaras tilhengere nå møtes. Hans fire barn kommer også.
For mange ble Guevara en helt, en som kjempet for frihet. Ungdommer hadde plakater av ham på veggen. De bar buttons med Guevara på jakkene sine. Noen tatoverte ham til og med på huden.
Nylig brukte organisasjonen UNICEF et bilde av Guevara i en reklame. Det ble ikke likt av alle. Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet (Frp) kritiserte organisasjonen, som jobber for barn i verdens-organisasjonen FN.
– Guevara var villig til å bruke vold for å oppnå sine politiske drømmer. Det er jeg sterkt imot, sa Helgheim til kanalen NRK.
UNICEF sa at det var tilfeldig at Guevara ble brukt.