Verden
Har skyhøy gjeld
Dubai fristet med luksus for at de rikeste skulle flytte til landet. Nå sliter landet med mye gjeld.

Dubai er ett av sju emirater i De forente arabiske emirater. Landet er kjent for glamour, fantastiske bygg og mye penger.
– Dubai forsøker å bli et sentrum for rike folk og forretninger i området rundt Persiabukta, sier Halvor Mehlum. Han er professor i økonomi ved Universitetet i Oslo.
For å få til dette, har Dubai valgt å satse på luksus.
– Alt er stort i Dubai. De har blant annet verdens største hotell, Burj al Arab, sier han.
Landet har gjort alt de kan for å tiltrekke seg de rike. Og de flinkeste finansfolkene og Hollywood-kjendisene.
NYHETSGRAFIKK: Verdens høyeste hus
I denne grafikken kan du lese mer om Burj Khalifa i Dubai.
– Det er glovarmt og masse sand i Dubai. Det er i utgangspunktet ikke noe fristende sted for folk å bo. Men mange ønsker interessante og sofistikerte naboer, sier Mehlum.
Målet med luksusen var å få folk til å bli i landet. Men også å skape arbeidsplasser og putte penger i Dubais store prosjekter
– Folk gjorde som Dubai ønsket. Mange investerte mye penger, sier Mehlum.
Mye av pengene ble brukt på eiendommer og aksjer. Disse ble solgt videre til andre som investerte mer. Dette vokste og vokste og ble til en boble.
Men så kom krisen i økonomien i verden.
– Til slutt må bobla sprekke. Det skjedde i New York med verdipapir-handelen. Og det skjedde med eiendommer i Dubai, sier Mehlum.
Dubai merket finanskrisen veldig godt. Det startet allerede i 2007. I november i år sa selskapet Dubai World at de ikke kunne betale penger de skylder. De skyldte 125 milliarder kroner. Dubai ba da om å få en utsettelse på å betale regningene sine. Dubai World er eid av Dubai.
Da nyheten om gjelden ble kjent, gikk verdier på aksjer i Dubai ned. Panikken spredde seg.
– Alle som har investert ville sikre pengene sine samtidig. De gjorde det ved å forsøke å selge det de har, sier professoren.
Resultatet av krisa var at eiendomsprisene i Dubai sank. Samtidig har de statlige selskapene stor gjeld. Emiratet Abu Dhabi sa at de ville redde Dubai. Derfor betalte de 57 milliarder kroner som landet skylder. Dermed unngår Dubai foreløpig at de store eiendoms-selskapene må slutte. Det skriver nyhetsbyrået NTB.
I Dubai finnes det fengsler for folk som ikke klarer å betale gjelden sin. Snart er fenglsene fulle. LES MER HER: Kastes i fengsel
Mehlum tror det verste som kan skje for Dubai er at rike folk verken vil bo der eller bruke pengene sine der.
– En kan sammenligne Dubai med cruiseskipet «The World». Det var et skip med leiligheter om bord. Eierne ønsket at rike folk skulle kjøpe leilighetene. Mange lot seg friste fordi de tenkte de skulle få kjendiser som naboer, sier Mehlum.
Men det viste seg at eierne av båten ikke fikk solgt alle leilighetene. Noen ble solgt billig. Da forandret folk meningene sine om skipet.
– Skipet var ikke lenger for de rike og vellykkede. Det var forbundet med å være lettlurt og naiv. Slik er det også med Dubai. Landet ville være et sted for rike og vellykkede. Men de økonomiske problemene hindret det. Landet kan forbindes med dårlig dømmekraft og dårlig smak, sier Mehlum.
Professoren tror at folk i framtiden kommer til å velge andre steder å drive forretninger fra enn Dubai.
– Da blir det ingen kjendiser på strendene. Og de fantastiske bygningene blir stående tomme. Dubai blir ikke det luksus-stedet som det var, sier han.