Kultur

Forteller de papirløses historier

Historiene til seks papirløse innvandrere skal fortelles på Nationaltheatret før jul.

PAPIRLØSE: Papirløse palestinere demonstrerte i Oslo i juli i år. Nå kan publikum på Nationaltheatret få høre historiene til papirløse fra flere land.
Publisert Sist oppdatert

Seks papirløse innvandrere møter hver sin skuespiller. I løpet av fem dager skal deres historier bli til forestillinger. Målet er å minne publikum på at mennesker uten papirene i orden, også er mennesker. Det skriver Nationaltheatret på sin nettside.

Papirløse har ingen papirer som kan bevise hvem de er og hvor de kommer fra. Derfor lever de i Norge uten rettigheter til arbeid, utdannelse eller helse-tjenester. Situasjonen for de papirløse fikk mye oppmerksomhet. Det var da den papirløse flyktningen Maria-Amelie ga ut bok. Hun ble sendt ut av landet. En ny lov gjorde at hun kunne komme tilbake. Nå bor hun lovlig i Norge. Men mange andre lever fortsatt uten rettigheter i Norge. Mellom 1.500 og 3.000 mennesker har levd slik i over fem år. De kan lett føle seg glemt i det norske samfunnet. Derfor vil Nationaltheatret at folk skal få høre historiene deres.

Marco Demian Vitanza og Marius Havik startet prosjektet. De sier at norske lover gjør at noen behandles som nesten-mennesker. De har ikke papirer og ikke rettigheter. Det er en uholdbar situasjon, mener de to.

«Papirløse fortellinger» fortelles i foajeen på Nationaltheatret. Det skjer etter at kveldens forestilling på hovedscenen er slutt. Skuespillerne som er med, er Anneke von der Lippe, Kjersti Botn Sandal, Mattis Herman Nyquist, Birgitte Larsen, Marius Havik og Marco Demian Vitanza. De papirløse kommer fra Iran, Etiopia, de palestinske områdene og Afghanistan. De forteller ikke navnet sitt av hensyn til sikkerhet.