Verden

Et nytt land blir til

Lørdag blir Sør-Sudan et selvstendig land. Men mange er bekymret for at den nye nasjonen får en vanskelig start.

SELVSTENDIG: Sør-sudanere gjør seg klare til å feire sin første nasjonaldag. Men fremdeles er det mange konflikter mellom det nye landet og Nord-Sudan.
Publisert Sist oppdatert

En sju meter høy, svart digital klokke har stått og blinket i en rundkjøring. Det er i Sør-Sudans hovedstad Juba. Klokken har talt ned dager, minutter og sekunder til den 9. juli.

Dette er dagen sør-sudanerne har ventet på. Det er siden britene dro fra landet i 1956. 9. juli er dagen sør-sudanerne skal få sitt eget land. De skal bli selvstendige borgere av Afrikas 54. nasjon. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Snart ny stat

I Juba er søppelet langs gatene ut med blomster før den nye republikkens nasjonaldag. Dagen skal feires med pomp og prakt. Både korps og kor har øvd på den nye nasjonalsangen. Den skal framføres foran viktige gjester og statsledere. Utviklingsminister Erik Solheim skal være tilstede sammen med en gruppe fra Norge.

Men mye må fremdeles gjøres. Det er før den nye staten kan kutte forbindelsen til Nord-Sudan helt. De to landene er gamle fiender. De har forhandlet i flere år om hvor grensa mellom dem skal gå. De har også kranglet om hvordan de skal dele inntektene fra olje mellom seg. Landene er fremdeles ikke enige.

Regjeringen i sør mener Sudans president har gjort alt han kan for å bremse forhandlingene. De mener han ønsket å hindre Sør-Sudan i å bli selvstendig.

Men ingenting kan hindre Sør-Sudan i å erklære seg uavhengig den 9. juli.

– Alt vi forhandler om er veldig viktig. Men det er ingenting nå som kan stanse vår uavhengighet. Det sier Sør-Sudans informasjons-minister Barnaba Marial Benjamin.

Mange frykter at delingen vil bli blodig. Den siste tida har det vært kamper mellom styrker fra nord og sør i områdene ved grensa.

Men få tror at delingen vil føre til en ny, stor krig mellom Nord- og Sør-Sudan. Til det har begge parter for mye å tape.

De alvorligste problemene for den nye staten vil trolig være inne i landet.

I sør har det vært konflikter mellom stammer. De har startet på ny. Det er spesielt mellom stammene dinka og nuer. I dag slåss minst seks ulike grupper. Det er mot den regjeringen i de oljerike delstatene Unity og Warrap. Det er trolig regimet i nord som har gitt dem våpen. Eksperter mener de vil skape bråk. Hensikten skal være å sikre seg oljen i området.

Konfliktene har gjort at hundretusenvis igjen er flukt fra landsbyene sine. I tillegg er 300.000 sør-sudanere på vei hjem. De har bodd i nord i årevis, sier verdens-organisasjonen FN.

FN sier at de trenger minst 1 milliard kroner i nødhjelp med én gang. Det er for å hindre en ny katastrofe i Sør-Sudan.

Samtidig har befolkningen stor tro på en bedre framtid. Mange tror de kommer til å bli rikere når landet blir fritt. Det sier folk NTB har snakket med. Men det eneste de kan være sikre på å få, er skuffelse. Det sa en hjelpe-arbeider da NTB besøkte Juba i januar.

Humøret har da også gått ned. Det er etter folke-avstemningen. Da stemte 99 prosent stemte for at landet skulle bli selvstendig.

For Sør-Sudan er et av verdens aller fattigste land. Den nye staten må bygges opp fra grunnen av. Veier, skoler, sykehus – alt. Det vil koste veldig mye penger. Det har ikke myndighetene. Strømmen av bistand, blant annet fra Norge, hjelper bare så vidt.

98 prosent av Sør-Sudans inntekter kommer fra oljen. Men Nord-Sudan skal ha sin del av pengene. Dessuten går over 40 prosent av stats-budsjettet til å betale lønn til soldater. De kjempet under borgerkrigen. Da blir det ikke mye igjen til skolebøker og lønn til lærere.

Powered by Labrador CMS