Verden

–Endrer ingen ting

Kina krever at ingen land skal snakke med tibetanernes leder Dalai Lama. USAs president Barack Obama gjorde det likevel.

STØTTE: Tibetanere som bor i USA viste sin støtte til Dalai Lama da han besøkte president Barack Obama. Kina har truet USA. De ville ikke at Dalai Lama og Obama skulle møtes. Men truslene endrer ikke forholdet mellom USA og Kina, tror Øystein Alme.
Publisert Sist oppdatert

Kinesiske myndigheter advarer andre land mot å møte Dalai Lama. Men det brydde president Barack Obama seg ikke om. Han og Dalai Lama møttes i Det hvite hus i Washington D.C.

– President Barack Obama har tatt opp spørsmålet om Tibet med de kinesiske lederne. Det sa Dalai Lama under en pressekonferanse i India.

Jon Huntsman er amerikansk ambassadør i Kina. Huntsman ble kalt inn til et møte forrige uke. Han møtte Kinas vise-utenriksminister Cui Tiankai.
Kina har sagt at de ikke vil handle med amerikanske selskaper hvis USA møter Dalai Lama. Det skriver nyhetsbyrået NTB.
– Kina trenger det amerikanske markedet for å selge sine varer. Derfor er truslene ikke sanne, sier Chungdak Koren. Hun er daglig leder i Den norske Tibet-komité.

I 1950 ble Tibet invadert av 80.000 kinesiske soldater. Samme år ble Tenzin Gyatso formelt innsatt som Dalai Lama. Det er landets øverste leder.

I Norge finnes det en radiostasjon til støtte for Tibet. Den heter Voice of Tibet. Øystein Alme er daglig leder for radiostasjonen.
– Dette møtet endrer ikke noe som helst i forholdet mellom USA og Kina. Det er jeg ganske sikker på, sier Alme til Klar Tale.

Alme mener at møtet mellom Dalai Lama og Obama sender et signal til andre land i verden. Det er en oppfordring om at flere land burde møte Dalai Lama. Dette øker presset på Kina. Landets president Hua Jintao reiser til Washington i april. Der skal han møte Barack Obama.
– Mange håper Tibet vil bli et tema på dette møtet, sier Alme.

Amerikanerne sier at de tar imot Dalai Lama som en åndelig leder. Ikke som en politisk leder. Møtet med Obama ble flyttet fra hans kontor i Det hvite hus. Det er der møter med politiske ledere pleier å være.
– Det viktigste er at møtet overhodet finner sted, sa Dalai Lamas talsmann Tenzin Taklha forrige onsdag.

Kineserne ber om at andre land ikke blander seg i spørsmål om Tibet. Kina mener Tibet er en del av Folkerepublikken Kina.
Myndighetene i Kina har hatt møter med Tibets ledere siden 2002. Nå har de nettopp møttes for niende gang.
Øystein Alme mener det er et avtalt skuespill mellom USA og Kina. Myndighetene i begge land vet hva som kommer.
– Kineserne har fortsatt samme mening om Tibet, sier han.

Dalai Lama kjempet først for å befri Tibet. Nå ønsker han at Tibet skal styre seg selv som en del av Kina.