Tema

70 år siden Finnmark ble fritt

Det er 70 år siden styrker fra Sovjetunionen gikk inn i Øst-Finnmark. Da ble Finnmark fritt fra nazistene.

JUBILEUM: Det er 70 år siden Finnmark og Nord-Troms ble befridd fra nazistene. Det var av den sovjetrussiske gruppen Den røde armé.
Publisert Sist oppdatert

Øst-Finnmark ble fritt et halvt år før resten av Norge. Det var under den andre verdenskrig. Finnmark markerer at det er 70 år siden sovjetiske styrker kom. De befridde Finnmark og Nord-Troms fra nazistene.

Kong Harald, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og Russlands utenriks-minister Sergej Lavrov er med i en markering. Den er på torget i Kirkenes. De skal også delta ved fredningen av Rørbua og Bjørnevatn-tunnelen på AS Syd-Varanger. Rørbua ligger ved tunnelen der cirka 3.000 mennesker gjemte seg. Dette var i oktober 1944. De ble satt fri av den sovjetrussiske gruppen Den røde armé. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Kirkenes ligger helt øst i Finnmark. 25. oktober 1944 var Kirkenes den første norske byen som ble frigjort. De hadde vært styrt av tyske nazister. Frigjøringen kom etter harde kamper.

Den 25. oktober ga de tyske soldatene opp sine baser i Kirkenes. Dagen har blitt stående som selve frigjørings-dagen. Det var over seks måneder før andre verdenskrig tok slutt, i mai 1945.

LES OGSÅ: Skrev dagbok mens hun gjemte seg

I høst er det også 70 år siden Finnmark og Nord-Troms ble evakuert med tvang av nazistene. Nazistene gjennomførte evakueringen før sovjetiske styrker rykket inn. De sovjetiske styrkene befridde de nordligste delene av Norge.

Cirka 25.000 mennesker nektet å evakuere. De ble igjen i landsdelen. Cirka 50.000 mennesker ble evakuert med tvang.

Arvid Petterson er lokalhistoriker og forfatter. Han synes det er vanskelig å beskrive hvordan befolkningen opplevde det som skjedde.

– Folk opplevde at husdyr ble slaktet brutalt foran øynene på dem. Folk ble jaget ut av sine hus av soldater. Det sier Petterson til NTB.

Tusenvis av boliger, fjøs og uthus, industribygg, forretninger og fiskebruk ble rasert eller brent ned. Tyskerne brant ned områder i Finnmark. Det var for å hindre at sovjeterne skulle komme fram. Det skriver nettsiden Wikipedia.

Det var harde kamper i dagene rundt frigjøringen. Over 3.000 nordmenn gjemte seg i gruvetunnelene i Bjørnevatn under kampene. Sovjetiske styrker kom fram til gruven i Bjørnevatn. Viktor Kukusjkin var med i en av de sovjetiske styrkene.

– Nordmennene viftet med flagg. Jeg husker godt at de strømmet ut av tunnelen. Det sier Kukusjkin til TV-kanalen NRK.

De sovjetiske styrkene ble værende i Øst-Finnmark. Det to omtrent et år før de trakk seg ut.

Det ble født barn i tunnelen. Mange av barna er invitert til arrangementet i Bjørnevatn. Rørbua ble brukt som fellesbad for gruvearbeiderne før krigen. Tunnelen og Rørbua blir nå fredet.

På grunn av krisen i Ukraina er forholdet mellom Norge og Russland ikke så bra. Norge har blant annet stoppet sitt militære samarbeid med Russland. Begge land har innført begrensninger i handelen med hverandre.

– Jeg mener markeringen av frigjørings-jubileet vil spille en viktig rolle i forbindelsene mellom Norge og Russland. Det sier Mikhail Noskov. Han er Russlands generalkonsul til Kirkenes.

Både Russland og Norge mener at dette er et spesielt arrangement. Et arrangement som er utenfor alt det andre som skjer nå. Det sier Noskov til avisa BarentsObserver.

Powered by Labrador CMS