Verden

25 år siden massakre i Kina

Kinesiske myndigheter vil ikke ha noen markering av at det er 25 år siden massakren i 1989.

Det er 25 år siden massakren på Den himmelske freds plass i Beijing.
Publisert Sist oppdatert

Kinesiske myndigheter ønsker ikke markering av at det er 25 år siden massakren i Beijing i 1989. Tusenvis av politimenn og soldater var onsdag plassert i Beijings gater. De fleste er væpnet med automatvåpen. På selve Den himmelske freds plass og i gatene rundt plassen var det mange politibiler.

Flere brannbiler og ambulanser var også på plass i den kinesiske hovedstaden. Flere steder var brannvesenets vannslanger klare til bruk.

Uniformert og sivilkledd politi hadde stor kontroll av id-papirer. En australsk turist sier hun ikke fikk besøke Den forbudte by fordi hun ikke hadde med passet sitt. Det er vanligvis ikke et krav at turister må vise legitimasjon for å besøke de historiske området. Den forbudte by var en gang hjemmet til Kinas keiser.

I Hongkong er det planer om å holde en våkenatt hvor det tennes lys til minne om ofrene for massakren.

Hundrevis og kanskje over 1.000 sivile og ubevæpnede kinesere ble drept i massakren. Det skjedde da den kinesiske hæren slo til mot studentene og andre som demonstrerte på plassen 3. og 4. juni 1989. Demonstratene ønsket demokrati.

Utenriks-minister Børge Brende fra partiet Høyre (H) er bekymret over måten kinesiske myndigheter har håndtert 25-årsmarkeringen av volden på Den himmelske freds plass.

– Det er viktig at det vises åpenhet om omstendighetene som førte til at så mange liv gikk tapt, sier Brende til NTB.

Kinesiske myndigheter har forbudt alle former for markeringer av massakren.

Brende er bekymret over rapporter om forsvinninger og forfølgelse av personer som vil markere 25-årsdagen. Det er fordi de vil markere volden som skjedde i Beijing og flere andre kinesiske byer natt til 4. juni i 1989.

Powered by Labrador CMS