Valg2021

Var 19 år og ble plutselig gravid

Ingrid Rukan er alenemor. Hun har taklet det bra, mye takket være god hjelp og støtte.

Ingrid Rukan er alenemor.
STOLT: Ingrid Rukan er stolt mor til 4 år gamle Fanny.
Publisert Sist oppdatert

Sosial ulikhet er et av de viktigste temaene for folk før valget. Hvor store er forskjellene mellom folk? Hvor store bør de være?

Mer enn én av ti i Norge hadde det vi kaller lavinntekt i 2019. Samtidig blir de rike rikere. Det viser tall fra statistisk sentralbyrå (SSB). Blant de som tjener minst, er flere unge, enslige og folk med lav utdanning. Det er også flere foreldre med små barn og aleneforeldre. 115.000 barn lever i disse familiene. De har blitt flere de siste årene.

Sosiale ulikheter handler om fordelingen av ressurser i samfunnet. Formue, inntekt, eiendom og andre verdier.

De ti rikeste nordmennene i dag har samlet formue på over 400 milliarder. Det vise tall fra kapital.no. Samtidig er det mange familier som ikke har råd til ferie. Noen mener det er urettferdig. Andre mener det er nødvendig.

Klar Tale har møtt Ingrid Rukan. Hun er mor til fire år gamle Fanny. Hun er alene om omsorgen for barnet sitt. Det har av og til vært vanskelig.

Rukan var 19 år da hun ble gravid. Hun hadde ingen utdanning.

– I starten visste jeg ikke hvordan det kom til å gå. Jeg var bekymret for hvordan jeg skulle klare det, sier hun.

Hun valgte å flytte hjem til foreldrene sine. Der fikk god hun hjelp til utfordringene som ventet.

Cathrine Austrheim er leder i Aleneforeldreforeningen (AFFO). De tilbyr ferietilbud for enslige foreldre. Under korona har flere enn noensinne søkt. Det betyr også at flere har fått nei. Austrheim sier at situasjonen aldri har vært så ille som nå.

– Det er vondt å se. Vi hjelper så mye vi kan. Men vi skulle gjerne hatt mange flere ressurser, sier hun.

Cathrine Austrheim
AFFO: Cathrine Austrheim sier AFFO gjerne skulle hatt ressurser til å hjelpe flere.

Hun sier det er tabu å snakke om fattigdom. Særlig om de som har barn og dårlig råd. Hun mener vi må gjøre noe med holdningene våre.

– Det er lite forståelse for at de finnes fattigdom i samfunnet, sier Austrheim.

Sosiale ulikheter er et viktig tema for nordmenn før stortingsvalget. Høyresiden mener vil ha mindre skatt. De ønsker et næringsliv som kan bestemme mer selv.

Statsminister Erna Solberg er fra partiet Høyre. Solberg mener partiene på venstresiden gjør rikdom til et problem, i stedet for å fokusere på fattigdom.

– Eiere av norske bedrifter har fått merverdi. Det er fordi det de eier har blitt mer verdifullt. Det er viktig for Norge i framtida. Det betyr at vi har mer solide bedrifter, sier Solberg til NTB.

Partiene til venstre i politikken vil ha mer skatt. De ønsker jevnere fordeling av ressursene i samfunnet. De mener de rikeste bør betale mer skatt.

Bjørnar Skjæran er nestleder i i Arbeiderpartiet (Ap). Han mener at høyresidens politikk fører til større forskjeller i Norge.

– Norges rikeste har doblet formuene sine under Ernas regjering. Det er ikke overraskende at Erna Solberg jubler over det. Regjeringens politikk gagner de som sitter på de store pengene, sier han til NTB.

I grafikken under kan du se hvordan andelen av formue i Norge er fordelt i Norge, fra fattigst til rikest.

Ingrid Rukan tok utdanning mens hun oppdro datteren sin. Med støtte fra staten kunne hun konsentrere seg om skole.

Hun har også hatt god hjelp fra venner og familie. Uten den hadde alt blitt vanskeligere.

– Jeg har vært heldig. Det hadde vært noe helt annet om jeg ikke hadde dem rundt meg, sier hun.

Nå har hun flyttet. Hun og datteren bor for seg selv. Rukan leser til masteren sin mens Fanny er i barnehagen. Hun trives tilbake i Oslo. Det gjør også datteren.

Powered by Labrador CMS