Kultur
Synger sammen på norrønt
Et heavy metal-band har slått seg sammen med ei folkemusikk-gruppe. Sammen synger de på norrønt.

Lørdag 13. september er siste feiring av at Norges grunnlov er 200 år. Da skal de to bandene Enslaved og Wardruna spille et nytt musikkverk.
De fikk i oppgave å lage «lyden av Norges norrøne historie». Den norrøne tiden regnes fra tidlig middelalder, fra år 700 til 1350. Vikingene levde i deler av den tiden.
Enslaved driver med heavy metal-musikk. Wardruna spiller folkemusikk. Likevel har de klart å skrive musikk sammen. Verket «Skuggsjá» spilles på Eidsvoll. Der ble Grunnloven skrevet. Til helgen skal folk også kunne besøke gravene til vikinger i området.
LES MER HER: Freder bygningen på Eidsvoll
Ivar Bjørnson er gitarist i Enslaved. Einar «Kvitrafn» Selvik er musiker i Wardruna. De to sendte tekster og melodier til hverandre på nettet. Slik skapte de verket sammen. Men de bruker ikke akkurat samme typer instrumenter.
– Vi står langt fra hverandre der, sier Bjørnson til nyhetsbyrået NTB.
Enslaved bruker tung lyd av gitar. Wardruna stiller med bukkehorn, dyreknokler og trommer laget av skinnet fra rådyr. De bruker også trestokker og fele.
Musikken til Wardruna ble brukt i TV-serien «Vikings» på kanalen HBO. Enslaved har vunnet fire Spellemann-priser.
LES MER HER: Lyden av vikingene
Begge bandene er opptatt av den norrøne guden Odin og religionen åsatru. De føler at det norrøne er en viktig del av norsk kultur og arv.
– Grunnloven tok idéer fra vikingenes tanker om demokrati. I dag må vi ha med andre kulturer å gjøre. Vi kan lære av de som levde for lenge siden. De lot hver enkelt leve som de ønsket og lot dem tro på flere guder. De var åpne når de møtte andres kulturer og tro, mener Selvik.
«Skuggsjá» er norrønt og betyr speil eller å tenke etter. Det er viktig at vi ser bakover, tror Selvik.
– Vi har mye å lære av fortiden, sier han.
Selvik mener vi bør «huske vår egen kultur».
– Det skolene lærer bort om vår norrøne fortid, er dårlig og gjort veldig enkelt. Da blir det ikke så interessant for de unge. Så ja, vi håper å så noen frø med «Skuggsjá», sier han.