Norge

SAS: – Bare danske «urokråker» igjen

Nok en gang holder én fagforening resten av flyselskapet SAS i spenning. – De er alltid de vanskeligste, sier SAS-ekspert.

FORHANDLER: En av de åtte fagforeningene forhandler fortsatt om en avtale med flyselskapet SAS. Lederne, de andre fagforeningene og kunder må vente i spenning.
Publisert Sist oppdatert

Sju av de åtte fagforeningene i flyselskapet SAS har sagt ja til nye avtaler. Der godtar de lavere lønn og dårligere pensjon. Pilotene skal i tillegg jobbe mer. Håpet er at det skal redde flyselskapet. SAS sliter med at utgiftene er høyere enn det de tjener. Bankene krever store kutt for å gi nye lån.

Det er den danske kabin-foreningen CAU som ikke har godtatt avtalen så langt. De forhandler videre. Helge Thuesen leder CAU. Flere medier kaller Thuesen for «bråkmakeren», skriver nyhetsbyrået NTB.

– Den danske kabin-foreningen er alltid det vanskeligste hinderet. De er utrolig tøffe forhandlere, sier SAS-ekspert Rickard Björnelid til den svenske avisa Expressen.

LES MER HER: Ja til SAS-avtaler

Björnelid har tidligere skrevet bok om SAS. Han mener at de svenske fagforeningene er enklest. Nordmennene kan nekte. Danskene forhandler til siste ordet er sagt, mener han.

Spørsmålet nå er om de danske kabinansatte tør å nekte til slutt. Lederne i SAS har sagt at selskapet kan måtte stenge. Det gir et tungt press på CAU. Rundt klokka 13. 00 ble det kjent at lederen i CAU har sendt ut en beskjed om at «forhandlingene går framover». Flere tolker det som et godt tegn.

Imens gikk SAS-flyene som normalt mandag. Folk som handler aksjer på børsene, har tro på at selskapet reddes. Verdien på SAS-aksjen steg med over 20 prosent mandag.

LES MER HER: – Giske krevde salg av Widerøe

Det er ikke første gang danske CAU markerer seg. I 2010 krevde foreningen at kun dansk personell skulle få jobbe på flyginger. Det gjaldt fly til og fra Københavns flyplass Kastrup. Først i siste sekund sa de ja til en avtale om kutt.

LES MER HER: Vil bidra til spareplan

I 2007 gikk CAU til en ulovlig streik. Den varte i tre dager og kostet SAS opp mot 90 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS