Norge
Mange har blitt syke av flått
89 personer har fått alvorlig borreliose etter flåttbitt. Det er i løpet av de fem første månedene i år.

Ved slutten av mai var det registrert 89 alvorlige tilfeller av borreliose. Det er flere enn noen gang tidligere i perioden fra januar til mai. Borreliose er en sykdom som kommer fra bakterien borrelia. Den smitter via flåttbitt. Det skjer ved at flåttens spytt kommer inn under huden.
Tallene er foreløpige. De kommer fra Meldings-system for smittsomme sykdommer (MSIS).
– Dette er kun foreløpige tall. De er ikke kvalitets-sikret ennå. Men det kan tyde på en oppgang for disse månedene, sier Solveig Jore til nyhetsbyrået NTB. Hun er epidemiolog og seniorrådgiver ved Folkehelse-instituttet (FHI).
Ikke siden 1993 har flere har det vært registrert så mange syke i løpet av samme periode. Den gang var det registrert 90 syke av borrelia. Men tallet kan ikke sammenlignes med tallet fra i år. Årsaken er at alle tilfellene skulle meldes inn på den tiden. Nå er det bare de mest alvorlige tilfellene av borreliose som registreres.
I fjor var det registrert 65 alvorlige tilfeller av sykdommen mellom januar og mai. I 2016 og 2017 var tallet 82 og 81 tilfeller i perioden.
Agder fylke har flest registrerte syke. Vestland er på andre plass.
Ikke alle som blir bitt av flått, blir registrert. Derfor er det vanskelig i si hvor mange av disse som får alvorlige sykdommer av flåtten. Det forklarer Jore ved FHI.
– Men studier fra Europa viser at det er rundt 0,5 til 3 prosent risiko for å få Lyme borreliose. Det er etter ett flåttbitt. Borrelia-bakterien er den som er mest vanlig i flåtten, sier hun.
Flåtten er lenger nord enn før. Den er høyere til fjells og mer i innlandet enn på 1980-tallet.
– Nå meldes det om borreliose-tilfeller med smittested fra Vesterålen. Og det er en tydelig endring fra 1980-tallet, sier hun.
Mange nordmenn planlegger sommerferie i Norge. Eksperter har disse rådene for å unngå flåttbitt:
* Bruk langbuker og dekk til anklene i områder med mye flått.
* Smør myggmidler med DEET eller Icaridin på klærne.
* Bruk stier i stedet for å gå i høyt gress, lyng og kratt. Det gjelder i områder med flått.