Norge
Håper på påske uten hyttefolk
Mange i kommunen lever av påske-turistene. Likevel er ordfører i Nesbyen glad for forbudet mot å dra på hytta.

For veldig mange betyr påsken tid på hytta. Med skiturer, appelsin og Kvikk Lunsj i solveggen. Men i år har regjeringen forbudt folk å dra på hytter utenfor sin egen kommune. Årsaken er krisen med korona-viruset.
De store hytte-kommunene ønsket selv forbudet. De ville unngå for mange som trenger hjelp av helse-tjenestene deres på én gang.
Men forbudet går hardt ut over næringslivet i kommunene med mange hytter. I Nesbyen kommune i Viken lever mange hele året av det de tjener i påsken. Det forteller ordfører Tore Haraldset.
– Vi er en reiselivs-kommune. Påsken er en stor og viktig tid for næringen vår. Flere lever av påsken. Vi har et alpinsenter og fjellstuer. De er spesielt avhengige av ski-sesongen. Dette får katastrofale følger for næringslivet, sier Haraldset til Klar Tale.
Forbudet mot å dra på hytta er likevel helt nødvendig, mener ordføreren. Det bor 3.300 mennesker i kommunen. Den har også 3.500 hytter.
– I en normal situasjon klarer vi å ta vare på de som trenger hjelp. Men nå er helsepersonell i karantene. Da er vi ikke klare for å ta imot det som kan komme, forklarer han.
For mange er det trist å ikke kunne dra på hytta i påsken. Noen har forsøkt å lure seg unna forbudet. I Hafjell i Innlandet bestilte folk rom på hotell. Slik ville de være på fjellet i påsken uten å bryte loven. Det skriver avisa Gudbrandsdølen Dagningen.
Andre har forsøkt å endre bosteds-adressen sin til hytta.
Noen får likevel lov å dra på hytta. Det gjelder familier der en person er bekreftet smittet av korona-viruset. Da kan de andre dra på hytta for å holde seg unna den syke. I tillegg er det lov å dra innom hytta for å ordne ting som å måke taket.
– Jeg er veldig spent på hvordan resultatet av det blir, sier Haraldset.
I Nesbyen har folk stort sett vært flinke til å følge forbudet. Ordføreren er likevel spent på hvordan påsken blir.
– Alle bruker hytta i påsken. Så det spørs hvor stor trangen og fristelsen blir. Vi kommer ikke til å sende Heimevernet og politiet rundt for å sjekke. Vi stoler på at folk gjør sånn som de er pålagt, sier han.
Han har en oppfordring til alle som lengter tilbake til hytta:
– Vil dere fort tilbake til hytta? Da er vi avhengig av at de ikke kommer nå, sier han.