– Han pressa kjønnsorganet mot min rumpe
«Mari» ble seksuelt trakassert av en overordnet politimann da hun var politistudent. Men frykten for å ikke få jobb gjorde at hun lot være å varsle.

Lærere på Politihøgskolen skal ha misbrukt makten sin for å få sex med studenter. Flere har opplevd seksuell trakassering. Det har to forskere funnet ut om politiet. Saken ble kjent onsdag.
Klar Tale har snakket med tidligere politistudent «Mari». Hun vil ikke at vi skriver hennes egentlige navn. Mari opplevde grov seksuell trakassering fra en mannlig overordnet i politiet. Det skjedde over lang tid da hun var i praksis under studiene. Da jobbet hun sammen med vanlige politifolk i et politi-distrikt.
Politimannen var hennes leder ute på oppdrag. Det var der de ubehagelige episodene startet.
– Vi var på et oppdrag ved et kjøretøy. Jeg sto og skulle dekke for hver side av døren med hendene, så ikke noen skulle komme seg ut. Han skulle stå bak og ha observasjon og kontroll. Men da kom han bak meg og tok hendene på hoftene mine. Han pressa kjønnsorganet mot min rumpe. Han holdt på en måte på litt for lenge. Det gjorde at jeg skjønte at det ikke var ubevisst. Jeg snudde meg og så lo han bare og sa «oi, det var ikke meninga», forteller Mari til Klar Tale.
Humoren på jobb kunne være litt drøy. Mari sier selv at også hun har litt drøy humor. Men under en nattevakt gikk det for langt, forteller hun.
– Det ble mye fjas og jeg merka at det ble en sånn flørtete stemning. Jeg dempa det litt hele tiden. Og jeg er veldig obs på akkurat sånne ting. For jeg har opplevd det tidligere og synes at det kan være vanskelig, sier hun.
Det hender politifolkene sover et par timer når de har nattevakt. Da sover de på forskjellige steder, forteller Mari.
– Og så fikk jeg melding om at jeg kunne komme og sove på kontoret hans, da. At det var bedre å sove der og sånn. Og jeg skrev bare «haha, en sover ikke på jobb» eller fleipa det litt vekk.
Så ble meldingene fra politimannen grovere.
– Han skrev blant annet at han skulle knulle meg i garasjen på jobb, forteller hun.
Da svarte hun ikke på meldingene hans lenger.
– Jeg tror han skjønte at jeg syntes det var ubehagelig. Så han kom på en måte og la seg litt flat og sa «unnskyld hvis det var ubehagelig», sier hun.
Likevel sluttet ikke politimannen å ta kontakt med henne. Klar Tale har fått skjermdumper av noen av meldingene han sendte til henne. De viser tydelig en seksuell tone. De aller groveste meldingene har han slettet fra sosiale medier, sier Mari.
Etter hvert begynte politimannen å tilby å kjøre henne hjem fra byen om natta. Da var han på jobb og alene i politibilen, sier Mari.
– Han var veldig opptatt av det å skulle kjøre meg hjem. Selv om jeg sa nei. Han maste flere ganger om det. Både mens han var på jobb og etter vaktskifte, forteller hun.
Mari begynte etter hvert å snakke om episodene til andre kolleger.
– Jeg begynte å snakke litt med kollegaene mine om hva jeg skulle gjøre. For det er en vanskelig situasjon når du er student. Fordi de som er overordnet på jobb, er ofte også referanse når du skal søke jobb. Og det er veldig, veldig vanskelig å få jobb i politiet nå. Så du vil jo ikke risikere noe som kan gjøre at du ikke får jobb, sier hun.
Noen sa likevel ifra på hennes vegne. Saken fikk følger for politimannens rolle i politiet. Men Mari syntes reaksjonen mot ham var for mild.
– Jeg syns ikke det var en reaksjon i det hele tatt, sier Mari.
Klar Tale får opplyst av henne hvilken reaksjon politimannen fikk. Men vi lar være å skrive det for å unngå at folk kan finne ut hvem han er. Han skal fortsatt jobbe som politimann.
– Hva tenkte og følte du da disse tingene skjedde?
– Det var vanskelig å vite hvordan en skal håndtere det. Og samtidig være litt tøff og ikke vise at du er liten og skjør. Men samtidig vise at det ikke er greit. Jeg synes den balansen var veldig vanskelig. Men jeg merket selv i etterkant at det var veldig ubehagelig. Jeg var jo veldig redd for å havne på vakt med ham igjen. Så det ødela mye mitt fokus på læring. Så hvis jeg havna på bil med ham, så ble det jo, ja... Det ødela jo veldig mye, sier hun.
– Hvorfor sa du ikke ifra om trakasseringen selv?
– Det er faktisk kun fordi jeg var student, egentlig. Jeg har vært borti lignende situasjoner før. Og da har jeg vært veldig beinhard og er vant til å si ifra. Men det er noe med den rollen som politimannen hadde, som kan få følger. Så det blir på en måte en frykt-kultur. Og så er det litt sånn sjargong. I sånne yrker er det veldig drøy humor. Så det blir feil å si at en er redd for å si ifra og. En skal jo det. Men du er redd for at du skal være en som tåler lite, sier Mari.
Hun er glad for at det nå blir mer snakk om seksuell trakassering i politiet.
– En tenker at ikke politiet holder på sånn. Men så er de kanskje til og med en av verstingene. Så jeg synes det er veldig kult og viktig at det kommer fram. For jeg reagerte veldig på hvor lite det hadde å si for politimannen i saken min. Og det blir jo litt sånn at hvis ikke det skjer noe mer, så lurer en på om en skal si ifra. Så blir det bare et ubehagelig arbeids-miljø istedenfor, sier hun.
Politidirektør Benedicte Bjørnland reagerer kraftig på Maris historie. Les hennes kommentar til saken her.