Tema
Fire dager i eventyrland
Det er ikke hver dag menn slåss med sverd og skjold i skogen i Nannestad. Men på «laiv» er det meste mulig.

– Det er lov å stikke hverandre i siden. Men ikke ødelegg nesene deres, sier Thomas Malterudbakken. Han passer på mens Kjell Erik Adeler og Jens Omland trener til kamp. De spiller soldater som skal vokte grensen mellom landene Ravnariket og Rahel. Sommerlaiv 2010 er ikke for dem med dårlig fantasi.
«Laiv» er rollespill. Men det er ikke noe publikum. Deltakerne spiller bare for hverandre. Det finnes ulike grupper som holder på med laiv i Norge og i utlandet. Laiv har eksistert i Norge siden slutten av 1980-tallet. Rollespillene kan handle om alt mulig.
Denne helgen er 110 deltakere samlet til Sommerlaiv 2010 i Nannestad i Akershus. Deltakerne bor i telt og lager maten sin på bål. Leiren ser ut som en filmscene fra Ringenes Herre. Mange av jentene har langt hår i flette og dolker i beltet. Guttene har brynjer og myke støvler i skinn. Fra torsdag til søndag lever deltakerne i en annen verden.
Handlingen skjer i år 1182 etter Numena. Spillet foregår i Radalen. Det ligger mellom Ravnariket og Rahel. Prinsesse Mukh Meresh Dhaiach fra Rahel skal gifte seg. Brudgommen er markgreve Invictus Soutiengorge fra Ravnariket. Men noen har en skummel plan. Bryllupet vil neppe gå som planlagt. Og deltakerne kan dikte opp handlingen etter hvert som rollespillet utvikler seg.
Om to timer skal Kim Sivertsen skytes med pil og bue. Da er laiven i gang.
– Laiv er en fremmed verden, som du likevel behersker. Mange av oss jobber på kontor til vanlig. På laiv kommer det kreative i oss fram. Laiv er en lek, sier Sivertsen. Han jobber som kommunikasjons-rådgiver i Senterpartiet. Sivertsen er med som arrangør av Sommerlaiven.
Bjørn Kleven har holdt på med laiv i over 20 år.
– Laiv er litt som en ekstremsport for hjernen. Du kjenner at du får det ultimate kicket. Men du må leve deg helt inn i rollen og spillet, sier han. Også han er med som arrangør. De har brukt lang tid på å lage en historie til laiven.
Klar Tale får bare være med før laiven begynner. Deltakerne kan bli forstyrret hvis noen stiller dem spørsmål eller tar bilder når de er i rollen. Ingen andre enn deltakere og arrangører får være til stede under Sommerlaiven.
Noen har fått hemmelige roller. De skal overraske de andre deltakerne. Sonja Erlenkamp er en av dem. Hun har flettet det lange håret sitt og tatt på seg en brun kappe. Erlenkamp er Norges eneste professor i tegnspråk. Men det tenker hun ikke på nå. Hun skal spille ypperste-druide i Sommerlaiv 2010.
– Druidene er verken gode eller onde. De er vesener som skal få balanse mellom de gode og onde kreftene i verden, sier Erlenkamp.
Brage Stensen sitter på en stein og syr ferdig våpenskjoldet sitt. Det er tre gule blomster på en blå bakgrunn. Våpenskjoldet skal festes på en kappe. Sammen med broren Øystein skal han være ridder. De har reist helt fra Lofoten for å være med.
– Laiv er både sosialt og spennende. Jeg har møtt mange hyggelige mennesker. Dessverre finnes det ikke laiv langt nord, sier Brage Stensen.
Utenfor et hvitt telt står Stian Green. Han skal spille kong Rénard de Ceuil. Den oransje skjorta og den røde lua i fløyel skiller seg ut. Green er kledd som en konge i middel-alderen.
– Kongen er egentlig en hyggelig, ung mann. Men økonomien i landet hans er dårlig. Han har lyst til å kapre prinsessen som skal gifte seg. Men da kan det bryte ut krig mellom Rahel og Ravnariket. Det er mye å tenke på i laiv, sier Green og smiler lurt.