Norge
Færre syke på Askøy
Færre blir syke etter utbruddet av bakterier i vannet på Askøy. Men kommunen vet fortsatt ikke hvor smitten kommer fra.

Ikke like mange blir syke av drikkevannet på Askøy i Hordaland lenger. Likevel vet kommunen fortsatt ikke hvor bakteriene i vannet kommer fra.
– Mange færre har tatt kontakt med legevakten det siste døgnet. Ingen er heller blitt henvist til Haukeland universitets-sjukehus, sier Bård Espelid. Han er varaordfører i kommunen.
Onsdag morgen satt ledelsen i Askøy kommune i nytt krisemøte. De hadde møte med blant andre folk fra legevakten og Folkehelse-instituttet.
Til nå er flere tusen på Askøy blitt syke. Årsaken er Campolybacter-bakterier i drikkevannet. De er funnet i vannet sør på øya. 20 nye personer har blitt syke det siste døgnet. Det har legevakten på Askøy registrert.
Bakterien er funnet i prøver av vann fra et høyde-basseng. Kommunen har tatt sju prøver av drikkevannet. Bakterien er funnet i fire av prøvene. Alle fire er tatt i området rundt og i bassenget. De andre prøvene hadde ikke bakterier i seg.
– Men vi utelukker ikke andre kilder til smitte. Vi må være helt sikre før vi setter i gang forsyningen av vann igjen. Folk må vite at vannet er trygt, sier Espelid.
Ingen vet når de kan være sikre på at vannet er trygt.
– Vi håper vi vil være nærmere svaret i løpet av dager. Det er alt Espelid vil si.
De vet heller ikke hvordan smitten har kommet inn i bassenget.
– Det er det store spørsmålet, sier Espelid.
Det kan være gjennom avføring fra dyr. Det kan ha kommet via vann som har lekket inn i høyde-bassenget. Men det er også mulig at bakterien kommer fra mennesker. Da kan det ha lekket inn i anlegget for drikkevann via kloakkrør. Det sier varaordføreren.
Bakterien E.coli ble også funnet i vannet. Både den og Campylobakter er tarmbakterier. E.coli overlever kort tid. Derfor er det trolig kort tid siden bakteriene havnet i vannet.
– Men vi må være våken for at det ligger et kadaver i nærheten og råtner, sier Espelid.
En av de vannprøvene med bakterier er tatt like ved Kleppe skole. Der var tirsdag 97 av nesten 360 elever syke. I tillegg var ti lærere syke.
Utbruddet av sykdom kan bli dyrt. Kommunen har ikke hatt tid til å regne ut hvor mye det vil koste.
– Men det vil bli et stort beløp. Og vi er en kommune med dårlig råd, sier Espelid.
Han innrømmer at kommunen har sviktet. De har ikke klart å sikre rent drikkevann til folk. I 2002 planla kommunen et nytt anlegg for drikkevann. Planene er utsatt til 2026.
– Dette skulle ikke ha skjedd, sier Espelid. Han lover at alt skal sjekkes. Det er for å finne ut hvordan en slik krise kunne skje.
Kommunen skal vurdere rutinene sine med å sjekke vannet på nytt. Det gjelder når vannet har gått fra rense-anlegget og opp i høyde-bassenget. Det skal være flere år siden vannet fra høyde-bassenget har blitt testet.