Verden

– Dette er tull og tøys

Verdens helseorganisasjon sier at bacon og pølser kan gi kreft. Det er ikke alle enige i.

KJØTT: Pølser er kjøtt som er behandlet. Det er også bacon. Disse matvarene bør folk spise mindre av, mener Verdens helseorganisasjon.
Publisert Sist oppdatert

Å spise behandlede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). De fortalte om sine nye funn mandag.

– Spiser folk mye kjøtt, er sjansen større for å få kreft. Det sier Kurt Straif. Han jobber ved International Agency for Research on Cancer (IARC). IARC er en del av WHO.

22 eksperter fra 10 forskjellige land har vært med på undersøkelsen.

Ekspertene mener at kjøttprodukter som pølser og skinke kan gi kreft. På den samme listen står blant annet tobakk, asbest og gasser fra diesel.

Det er farligere å røyke enn å spise kjøtt, sier norske eksperter.

Folk som er glade i kjøtt og pølser kan bytte dette ut med andre matvarer. Det anbefaler Kirsten Haugland i Kreftforeningen, ifølge kanalen NRK.

Også Linda Granlund i Helsedirektoratet sier at rødt kjøtt på langt nær er så farlig som tobakk.

Den australske landbruksministeren Barnaby Joyce er skeptisk.

– Hvis du tok alt WHO sier at er kreftfremkallende ut av det du spiser hver dag. Da ville du vært på vei tilbake til steinalderen, sier han til kanalen ABC.

– Det er tull å sammenligne bacon med sigaretter, sier han.

I Australia er de svært glade i kjøtt og grilling.

Powered by Labrador CMS