Sport

Serverer smakfull VM-mat

Endelig er sjefkokk Jan Tonny Pettersen i gang med svele-stekingen.

VM-MENY: Sjefkokk Jan Tonny Pettersen steker sveler. Du kan også spise hamburger laget av elgkjøtt eller fiskegryte under VM i Holmenkollen. Maten skal være norsk, sunn og god.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag 23. februar er åpnings-seremonien til verdens-mesterskapet (VM) i ski i Oslo. Det er allerede solgt 225.000 billetter. VM i Holmenkollen («Kollen») kommer til å bli en folkefest. Og selvfølgelig må publikum få mulighet til å kjøpe seg litt mat mens de heier på de norske utøverne. Rundt 15.000 mennesker kommer til å spise i Kollen hver dag.

LES MER HER: Teller ned til folkefest

Det er sjefkokk Jan Tonny Pettersen som har laget VM-menyen. Men Pettersen vil at folk skal spise litt sunnere enn de ofte gjør når de ser skirenn. Mange synes pølse og lompe er godt. Slik mat kalles «fastfood» eller «hurtigmat». Det er raskt å lage og enkelt å spise. Men det er ikke særlig sunt. Sjefkokken har andre forslag.

– Det er ikke tradisjonell fastfood på menyen. Det nærmeste vi kommer er elgburger med grovt brød og salat, sier Pettersen.

I fjor høst viste han fram VM-menyen til fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen og landbruksminister Lars Peder Brekk.

– Norsk matkultur og norske råvarer er som skiløperne: De er blant verdens beste. Derfor heier vi også på norske råvarer, de som lager dem og mat-spesialiteter. VM i nordiske grener blir også et VM for nordiske ganer, sa Brekk.

Nå er det like før VM starter. Pettersen må være klar med nystekte sveler og elgburgere.

– Vi beregner å lage ferdig rundt 5.000 burgere til hver konkurransedag, sier Pettersen.

LES MER HER:Fristelser til Ski-VM

VM varer fra 23. februar til 6. mars. Pettersen skal jobbe sammen med 160 andre kokker. De lager maten som skal selges til publikum. Han vil servere tradisjonell, norsk mat.

På menyen har han blant annet norsk fiskegryte. Reinskav med grov potetmos av mandelpoteter og rørte tyttebær. Viltpølse med mandelpoteter fra Vågå. Og hjemmelagde sveler med syltetøy.

LES MER HER: Skiløperne klare for VM

De siste dagene har det vært mye å gjøre for Pettersen og kollegaene hans.

– Jeg må bare innrømme at presset har vært stort den siste tiden. Men vi føler at vi har god kontroll, sier Pettersen. Til daglig eier og driver han Hamar Catering.

I Spikersuppa i Oslo sentrum blir det sang og musikk når konkurransene i løypene er slutt. Karl Johans gate kommer blir prydet med snø-skulpturer og is-skulpturer fra Edvard Munchs kjente motiver. Og flere kjente artister skal underholde publikum.

Torsdag 24. februar skal det være show med Madcon, Arve Tellefsen, Ralph Myerz med gjester, Satyricon, Mariann Surferosa, Magnet og Fagottkoret. Showet avsluttes med VMs første medalje-seremoni.

Powered by Labrador CMS