Norge
Rombarn plasseres ofte i fosterhjem
Mange rombarn tas fra foreldre og plasseres i fosterhjem i Norge. Derfor unngår mange romkvinner norske sykehus, viser en rapport.

Over 60 barn født av romfolk er under omsorg av barnevernet i Norge. En ny rapport viser at romkvinner unngår sykehus når de skal føde. Det er fordi de rykter at barnet vil bli tatt av barnevernet. Det skriver Nils Muiznieks i rapporten. Han er kommisær for menneskerettigheter i Europarådet.
Europarådet er bekymret for både norske og tilreisende romfolk. I tillegg til barn som er i fosterhjem, er det 60 barn som står i fare for å bli fjernet fra familien.
– Dette utgjør halvparten av rombarn i Norge som ikke er tilreisende, står det i rapporten.
Barn som er i fosterhjem, må få beholde kontakten med familien og romidentiteten, mener Muiznieks.
I rapporten står det at mange rombarn ikke går på skole. Eller de er mye borte, siden familien reiser mye. Muiznieks mener norske myndigheter burde gi barna tilbud om fjernundervisning.
Han oppfordrer også myndighetene til å gjøre mer for å hjelpe foreldrene ta seg av barna selv.
Europarådet mener norske myndigheter må finne ut hvorfor så mange barn blir omplassert, og undersøke om det gjøres i tråd med internasjonal rett.
– Fattigdom kan ikke være grunn nok til å hente ut barnet, mener kommissær Muiznieks. Det skriver kanalen NRK.
Norske myndigheter har svart på påstandene i rapporten.
– Våre lover legger stor vekt på familiebånd og kontinuitet i oppveksten. Men de omfatter også barnets rett til å bli beskyttet mot alle former for vold, overgrep og omsorgssvikt, heter det i svarbrevet. De sier også at barnevernet forsøker å ta vare på barnets kulturelle bakgrunn.