Tema

Krangler om Marka

Folk kan bruke Marka i Oslo mindre enn før. Det frykter folk og idrettsforeninger. Årsaken er at flere områder kan blir vernet.

TUR: Områder i Marka i Oslo kan bli vernet. Da kan folk gå mindre på tur og det blir færre renn og løp i skogen. Det frykter folk og idrettsforeninger.
Publisert Sist oppdatert

Ivrige løpere skulle være med på orienterings-løpet Night Hawk. Det skulle være i skogen i Oslo. Men løpsleder Are Kristiansen måtte sende over 100 eposter. Først da ble løpet godkjent. Kristiansen sier til avisa Aftenposten at dette orker han ikke ett år til.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har foreslått å verne 28 områder. De ligger i Marka i og ved Oslo. I alt 174 områder vurderes. Dette skriver Klar Tale om i torsdagens papirutgave.

Også andre steder i Norge kan områder bli vernet. Myndighetene sier at de vil hindre at skog hogges ned. De vil også sikre at verdier i naturen blir tatt vare på. Hvis mange folk tråkker på de samme stedene, kan de lage spor i naturen. Myndighetene vil at foreninger må søke for å ha løp.

LES OGSÅ: – Ikke vær redd for flåtten

Men folk og idrettsforeninger reagerer. De frykter at de ikke lenger kan bruke naturen som før. Skiforeningen og Norges orienterings-forbund har skrevet kronikk i avisa Aftenposten.

«Vern av skogen verner ikke bare skogen. Den stenger også skogen for frilufts- og idrettsutøvere slik de har brukt skogen hittil». Det skriver de to idrettsforeningene i avisa. De mener det kan bli vanskelig å arrangere løp og renn i skogen. Mye tid kan gå bort til å søke om lov. Det kan også gjelde klasser som skal på tur, frykter de.

LES OGSÅ: Vil ha flere ut i naturen

I dag er det en egen lov for Marka, markaloven. Men Naturvern-forbundet mener at den ikke er god nok.

– Den sikrer ikke Marka mot at skogsområder hogges helt ned. Det gir heller ikke vern for spesielle og sårbare verdier i naturen, sier Gjermund Andersen til Klar Tale. Han er styreleder for Naturvern-forbundet i Oslo og Akershus.

Områdene skal vernes etter naturmangfolds-loven. Det blir feil å bruke den loven hvis de bare vil unngå hogst. Da verner de også mot at folk bruker marka, skriver idrettsforeningene.

Andersen er ikke enig. Folk kan fortsatt bruke vernede områder til vanlige aktiviteter. Er det større løp, vil de godkjennes om de ikke truer verdier der det er vern. Og folk vil ikke la seg skremme av vern, mener han.

– 5 prosent av områdene ved Oslo er allerede naturreservat. Mange har vært vernet i 20 år. Likevel bruker folk områdene ofte, sier han.

LES OGSÅ: Lyst på insekt-snacks?

Andersen forteller at de har hatt et møte med Norges Orienterings-forbund. De snakker om enklere rutiner for å arrangere løp i vernede områder. Det skal skje uten at verdiene blir skadd.

Organisasjonen Norsk Friluftsliv vil ha folk ut i naturen.

– Når folk bruker naturen, blir de glad i den. Da blir de enda mer opptatt av å ta vare på den, sier Lasse Heimdal. Han er general-sekretær i Norsk Friluftsliv.

Heimdal er enig i at det er steder i Marka som bør beskyttes. Men det burde skje på annet vis, sier han. Det er bedrifters skogsdrift som noen steder er problemet, ikke friluftsliv. Heimdal mener at det blir lite skade på naturen av skirenn eller orienteringsløp.

– Forskere har sett på naturen året etter orienteringsløp. De finner sjelden synlige spor, sier han.

Flere kan velge å bli hjemme i sofaen.

– Vi kan spare milliarder av kroner på helsa til folk. Flere tusen dør hvert år fordi de sitter for mye stille. Det burde heller bli lettere å gå ut i naturen, sier Heimdal.

Powered by Labrador CMS