Norge
Vil få flere unge ut i aktivitet
Mange barn og unge sluttet med aktiviteten de drev med under pandemien. Noen har aldri gått på noe. Det vil en ny nettside endre på.

Møte nye venner. Oppleve noe annet enn på skolen. Bra for selvfølelsen. Bedre folkehelse. Stian Slotterøy Johnsen tror det er flere grunner til at organiserte fritidsaktiviteter er viktig. Han er generalsekretær i Frivillighet Norge.
– Vi har samlet alle tilbudene på ett sted. Vi håper det vil hjelpe oss å nå ut, sier Johnsen.
Frivillighet Norge er en medlems-organisasjon. Over 350 frivillige organisasjoner er med. De har laget nettsiden Ungfritid (ekstern lenke). Den skal hjelpe folk å finne tilbudene som er nær dem. Akkurat nå ligger det 1.027 aktiviteter ute.
Johnsen forteller at de også har samlet alle støtte-ordningene som finnes.

– Jeg tror mange ikke er klar over mulighetene, sier han. Foreninger eller enkeltpersoner kan søke om støtte. For eksempel til å drive aktiviteter for unge.
– Folk kan få økonomisk støtte. Eller låne utstyr. Det finnes også en fadderordning.
Denne ordningen er folk som jobber som guide. De hjelper med å få barn og unge inn i en aktivitet. De blir et bindeledd mellom aktiviteten og familien. Mange snakker også andre språk enn norsk.
– Vi tenker at det særlig er noen i samfunnet som ikke deltar i organiserte aktiviteter. Det er et stort problem for samfunnet.
Birgitte Heneide er senior rådgiver i Frivillighet Norge. Hun forteller at arbeidet bygger på Fritidserklæringen. Den har regjeringen signert. Fritidserklæringen sier at alle barn og unge har rett til å være med i en fritidsaktivitet.
På Ungfritid.no må alle lag fylle ut et skjema, sier Heneide. Det skal gi folk informasjon om aktiviteten de er interessert i. Folk kan legge inn forskjellige filtre. For hva slags aktiviteter de liker. Og for forskjellige funksjonsnedsettelser. Det går an til å oversette siden til forskjellige språk.
– Det skal gjøre det lettere for alle å finne noe som passer for dem, sier Heneide.
De har gjennomført en ny undersøkelse. I den svarte kun én av fire at kommunene gir god nok informasjon om fritidstilbud. Enten gjennom skole, Nav, helsepersonell eller lignende.
Johnsen håper dette tilbudet kan hjelpe flere i aktivitet. Han tror det er viktige arenaer for barn og unge. Under korona-pandemien ble det slutt på aktiviteter for barn og unge.
– Det er mange som sluttet under pandemien. Vi ser at det dessverre er mange som ikke har kommet tilbake, sier Johnsen.
Målet med Fritidserklæringen er at alle barn skal kunne delta. Uavhengig av kjønn, etnisitet, religion, seksuell orientering eller funksjonsevne. Hvor de bor eller foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon skal heller ikke ha noe å si.