Norge
Små bryggerier gjør det bra
Små, lokale bryggerier har hatt suksess de siste årene. Samtidig sliter de store bryggeriene.

– Nå begynner folk å oppdage spesial-ølet, sier Jens Maudal.
Han er eier av Haandbryggeriet i Drammen. Det er et av Norges mest kjente mikro-bryggerier. Et mikro-bryggeri er et lite, lokalt bryggeri. De lager øl etter gamle håndverks-metoder, slik de gjorde før i tiden.
Mikro-bryggeriene har i dag 1 prosent av øl-markedet. Tallet vil øke kraftig, tror Maudal.
– I resten av verden har mikro-bryggeriene vokst de siste årene. Det er naturlig at det vil skje i Norge også, sier Maudal.
Haandbryggeriet i Drammen lagde 20.000 liter øl i 2005. I år forventer de å lage 400.000 liter.
LES OGSÅ:Dette blir dyrere
For 20 år siden hadde nesten ingen hørt om mikro-bryggerier. Nå er det 25 mikro-bryggerier i Norge. Noen av de kjente er Nøgne Ø fra Grimstad, Kinn fra Larvik og Ægir fra Flåm.
Petter Nome er direktør i bryggeri– og drikkevare-foreningen. Han tror også at mikro-bryggeriene etter hvert vil selge mer øl. Da vil de ta over større deler av markedet.
– Flere og flere oppdager dette ølet, sier Nome.
LES OGSÅ: Får ikke ha bilde av øl
Hos Haandbryggeriet i Drammen lages det mange forskjellige typer øl. Ølet selges flere steder i verden.
– Vi sender mye øl til USA, Australia og europeiske land. Men det norske markedet er veldig viktig, sier Maudal.
I sommer har salget av øl vært dårlig. Kanskje har været skylda. Men også ellers i året drikker vi mindre øl enn før. Mange drikker vin i stedet.
De store bryggeriene sliter. Men mikro-bryggeriene merker ikke noe til dårligere salg.
– Vi selger bare mer og mer. Vi har ikke merket at været betyr noe, sier Maudal.
LES OGSÅ: – Det blir mer regn i framtiden
Gustav Jørgensen er en ekspert som skriver om øl. Han er glad for at mikro-bryggeriene er blitt populære.
– De jobber på en flott måte. De har ikke hemmeligheter for hverandre. I stedet jobber de sammen for å lage øl med god smak, sier han.
Ølet fra mikro-bryggeriene er ofte sterkere og har mer smak enn øl fra de store bryggeriene. Det skal ikke drikkes fort, forklarer Jørgensen.
– Du sitter lenger og nyter det, sier Jørgensen til NTB.