Norge
Slik kan du hjelpe folk fra Ukraina
Mange ønsker å hjelpe Ukraina og folk som flykter fra krigen i landet. Men hva er den beste måten å hjelpe på?

Millioner av mennesker har flyktet ut av Ukraina. Mange hadde kun med seg det aller viktigste de fikk plass til i en koffert eller sekk. Flyktningene vil ha behov for mye hjelp framover. Det blir bare flere og flere av dem. De som er igjen i Ukraina, har det enda verre.
Det er flere måter å hjelpe ukrainerne på. Men den beste måten er å støtte organisasjoner som jobber i Ukraina, mener Stian Slotterøy Johnsen. Han er general-sekretær i Frivillighet Norge. Det er en medlems-organisasjon for frivillige organisasjoner.
– Det finnes veldig mange frivillige organisasjoner som har vært aktive i Ukraina lenge. De kjenner folk der og har samarbeids-partnere. De vet hvordan hjelpen kan nå effektivt fram, sier Johnsen til Klar Tale.
Frivillighet Norge har laget en oversikt over organisasjoner som jobber i Ukraina. Der står også Vipps-numrene som folk kan sende penger til.
– Vi tror det er den beste måten en kan bidra på, sier Johnsen.
En krig skaper en humanitær krise. Da trenger folk alt fra mat til medisiner og helsehjelp. I tillegg trenger flyktningene et sted å være. De har ikke lenger et hjem.
– Og det vil jo bare bli verre ettersom tiden går, sier Johnsen.
Flere privatpersoner i Norge har begynt å samle inn klær og utstyr. De ber folk lete fram klær og ting som kan komme til nytte. Slik ønsker de å hjelpe flyktningene fra Ukraina.
– Det er veldig flott å se at folk vil bidra. Og at det er et stort engasjement for å hjelpe. Og så tenker jeg at det er vanskelig for en enkeltperson å vite hvordan en kan hjelpe på best måte. Eller å gi hjelp som når fram, sier Johnsen.
Derfor anbefaler han folk å samle inn til en av organisasjonene som jobber i Ukraina.
– Jeg vil oppfordre folk til å bruke engasjementet på det, sier han.
Klær og andre ting kan ende opp som søppel, meldte kanalen NRK tirsdag. Det kan skje dersom arbeidet med å få tingene fram dit de trengs, ikke er godt nok organisert.
– Det kan samles inn ting som det ikke er behov for. Eller det kan mangle en plan for å få hjelpen dit den trengs. Akkurat dét kan en organisasjon gi trygghet for. De har erfaring med sånne situasjoner. De har et apparat og et nettverk. Det sikrer at tingene eller pengene som samles inn, kommer dit det trengs, sier Johnsen.
Organisasjoner som Røde Kors er til stede i områder hvor det er krig. Det samme er Flyktninghjelpen, SOS Barnebyer og Redd Barna, sier han.
– De kan hjelpe skadde eller folk som har mistet hjemmet sitt. De har også frivillige i landene som grenser til Ukraina. De tar imot og hjelper flyktningene som kommer.
I tillegg finnes organisasjoner som Amnesty. De følger med på om menneske-rettighetene blir fulgt.
– De bidrar med å få ut informasjon om hva som skjer i Ukraina. De sier ifra om brudd på menneske-rettighetene. Og de legger press på myndigheter i land. Det er mange muligheter til å støtte Ukrainas folk gjennom en frivillig organisasjon, sier han.