Kultur
Skriver verdens første stavkirke-krim
Glem Vatikanet, Roma og «Da Vinci-koden». Nå er det en liten stavkirke og et gammelt djevelsagn i Telemark som gjelder.

Forfatter Vidar Sundstøl har skrevet seg hjem igjen. Nå utfordrer han thrillerne til Dan Brown med stavkirker og norsk folklore. Gammel folketro og et uhyggelig djevelsagn er stikkord for den nye krimboka «Djevelens giftering». Den kommer i september.
Tidligere skrev Sundstøl bøker med handling i Egypt, Minnesota og Italia. Nå har han flyttet handlingen hjem til Telemark.
– Det kunne gå helt gærent, eller bli fryktelig gøy. Heldigvis ble det moro, sier Sundstøl til nyhetsbyrået NTB.
Han lar den gamle stavkirken på Eidsborg i Tokke være viktig i historien.
– Men heldigvis slipper jeg å legge ut på reiser verden rundt for å gjøre research. Nå kan jeg bare stikke hodet ut av vinduet, ler han.
Og sier at det ikke er første gang det handler om gammel folketro i bøkene hans.
– Jeg har brukt mystikk og mytestoff før. Ikke minst indiansk folketro i «Minnesota»-bøkene. Men det er første gang jeg graver i den norske folkloren. Det er fascinerende at det for få generasjoner siden var helt vanlig å tro på underverdenen, tusser og troll, sier forfatteren.
Eidsborg stavkirke fascinerer også forfatteren. Men du kan et øyeblikk tro at forfatteren virkelig har latt fantasien løpe løpsk. Det er når han beskriver en gammel kultus knyttet til St. Nikolas. Han er lokalt kjent som St. Nikuls. For det høres litt Dan Brown-aktig ut når han skildrer ritualer knyttet til en trestatue fra 1300-tallet. Det er også med tanker fra hedensk tid.
– Nei, dette er ikke noe jeg har funnet opp. Og jeg skriver nok langt mer realistisk og jordnært enn Dan Brown gjør. Selv om det dukker opp munker og gamle ritualer, ler Sundstøl.
Han vil heller ikke være med på at det er en slags «Harry Hole på bygda». Forfatteren Jo Nesbø har skrevet om politimannen Harry Hole i Oslo.
– Jeg vet faktisk ikke om dette veldig norske universet så lett lar seg selge til utlandet, sier Sundstøl – som i første omgang håper hans nye krimhelt kan få lang levetid hjemme.
– Dette er jo historiens første stavkirke-krim. Det er bare å håpe at det slår an, sier han.
Hans krimhelt Max Fjellanger er en privatetterforsker fra Telemark. Han har bodd og arbeidet 25 år i USA. Fjellanger er blitt enkemann. Han kommer tilbake til der han vokste opp for å gå i begravelsen til en gammel venn. Snart trekkes han inn i en gammel, mystisk.
Om grunnen til at Sundstøl trives så godt med krim, sier han:
– Krimbøker har dette mystiske og mørke draget over seg som tiltaler meg. Samtidig kan man si mye om det å være menneske i en krimroman. Vi kan alle identifisere oss med det å være bekymret. Og det å føle på angst og frykt.
– Men det er også en sjanger som står i fare for å bli brukt opp og som trenger å fornye seg. Det føler jeg at jeg gjør nå, med å bringe inn gamle norske sagn og folketro.
Vidar Sundstøl fikk Rivertonprisen i 2008.