Norge

Skredet kunne vært unngått

Gjerdrum-utvalget sier at skredet kunne vært unngått. Men kun hvis de har hatt samme informasjon som de har i dag.

Gjerdrumutvalget legger fram første delrapport om årsakene til kvikkleireskredet i Ask. Slik ser det ut ved skredgropa nå. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
RAPPORT: Gjerdrum-utvalget la onsdag fram en rapport om årsakene til skredet.
Publisert Sist oppdatert

Leirskredet på Gjerdrum skjedde natt til 30. desember 2020. Skredet startet vest for Holmen og fortsatte raskt videre mot byggefeltet Nystulia. Det hadde en størrelse på 1,3 kubikkmeter, som tilsvarer 150.000 lastebiler. Ti personer døde under skredet. Flere av dem var savnet over lengre tid før de ble funnet. 14 bygninger med 31 leiligheter forsvant. Og enkelte bygninger ble flyttet opp mot 400 meter.

Onsdag holdt Gjerdrum-utvalget pressekonferanse. Utvalget har jobbet med å finne årsaker til at skredet startet. Dette er del en av rapporten som er av to deler. Den andre delen vil bli publisert på nyåret. Den skal handle om hva vi kan gjøre for å unngå slike ulykker i framtiden.

Hovedårsaken til skredet var erosjon ved Tistilbekken. Erosjon betyr at jorden blir slitt. Det kan skje ved at det regner mye, slik at jordoverflaten løsner og beveger seg bortover. Dette kan lettere skje hvis jorden er av kvikkleire.

Utvalget mener at kunnskap om erosjon kunne ha hjulpet med å unngå skredet. Det var i nedre del av Tistilbekken at skredet startet etter erosjon. Hvem som har hatt ansvar for sikringen av bekken, er usikkert.

– Det er likevel ikke sikkert hvem som skal sikre bekken, og hvem som skal betale for det. Det er heller ikke sikkert vi tidsnok klarer å oppdage hvor det er størst behov. Det skriver utvalget.

Inge Ryan har tidligere sagt at de ikke kan fordele skyld eller hvem som skal ha ansvar for erstatning. Han er leder for utvalget.

– Vi har lært mye om hvor komplisert en sånn hendelse er, sier Ryan.

Han la til at det er flere som har ansvar for området. Stortinget, kommunen, grunneiere, utbyggere og konsulentfirmaer som blir leid inn.

Kommunen mottok flere meldinger om erosjon i Tistilbekken i 2008, 2011, 2014 og 2019. Det viser rapporten utvalget har lagt frem.

– Utvalget tror at kommunen forsto at det var en risiko, men ikke i hvor stor grad og hvilke konsekvenser som kunne komme av det, sier Ryan.

– Kunne vi unngått katastrofen på Gjerdrum?

– Etter lange undersøkelser finner vi viktig informasjon. Hadde vi visst at det ble en slik katastrofe, kunne vi fylt opp med stein langs bekken. Da kunne vi unngått katastrofen. Det sier Inge Ryan til avisa Romerikes Blad.

Etter at Ryan hadde lagt fram rapporten, ble den gitt til Tina Bru. Hun er olje- og energiminister.

Bru håper at utvalget sin jobb er noe vi kan lære av i framtiden.

– Hvordan kan dette hjelpe oss fram i tid?

– Her har vi en anledning til å lære av det vonde som har skjedd. Derfor blir jobben til utvalget veldig viktig. Vi er nødt til å se på om reglene til bygging fungerer. Nettopp for å hindre at dette skjer igjen. Og da kan vi bli bedre, slik at hendelser som dette aldri skal skje igjen. Det sier Bru til kanalen NRK.

Kort om saken

  • 30. desember startet er skred på Gjerdrum.
  • Skredet ble større en antatt og ti personer døde. Masse bygninger ble tatt av skredet.
  • Onsdag la Gjerdrum-utvalget fram en rapport om årsaker til skredet.



Powered by Labrador CMS