Norge
Opprørt av at politi skal ha misbrukt makt for sex
Forskere sier at lærere på Politi-høgskolen har brukt makt i bytte mot sex. Det skal også har skjedd ellers i politiet. Politi-direktøren sier dette skal ta slutt.

Benedicte Bjørneland er politi-direktør. Hun har fått vite noe av det to forskere har funnet ut om norsk politi. De har funnet ut at det har flere tilfeller av seksuell trakassering. Flere sier også at de har opplevd uønsket adferd fra andre i politiet.
Bjørnland sier hun er opprørt av det som er oppdaget. Flere ledere har misbrukt makten sin. De har gitt folk gunstige vakter og gode referansen i bytte mot sex.
– Jeg fikk også høre om en kultur for å feste. Og jeg fikk høre om det som ble kalt «knulle-torsdag». Det har skjedd i en leir for de som studerer siste året på politi-høgskolen (PHS). Lærere i leiren skal ha hatt sex med kvinnelige studenter. Dette gjør meg opprørt. At lærere har hatt intime forhold til studenter er uakseptabelt, sier Bjørnland.
Hun sier det som har skjedd er uakseptabelt. Det er stor forskjell på makten til en lærer og en student. Derfor er slike forhold i strid med verdiene i politiet.
– Jeg forventer at det blir ryddet opp i dette. Jeg vil ta dette opp med Bjørnland når jeg møter henne om kort tid, sier Monica Mæland. Hun er justisminister.
Hun sier at det er er akseptabelt at ledere makten sin. Hun mener det er viktig at politi-direktøren tar tak i seksuell trakassering.
– Vi skal ikke ha en ukultur i politiet. Det er viktig at politi-direktøren tar tak i seksuell trakassering. Vi aksepterer ikke at ledere utnytter makten sin på denne måten. For å være ærlig trodde jeg at vi hadde lært mer etter metoo, sier Mæland.
Bjørnland sier de har begynt å gjøre tiltak. De første funnene i rapporten er fra 2018. De har jobbet med å få slutt på problemet siden de fikk vite om det.
Lærere får ikke drikke alkohol med studentene lenger. Og siden mars har det vært forbud mot alkohol i leiren. Det var egentlig for å hindre smitte. Men det vil fortsette også etter korona-pandemien er over.
Bjørnland sier at det er færre som sier de har opplevd seksuell trakassering i år enn i fjor. Den har sunket fra 2 prosent til 1,3 prosent.
– Selv om det er få i prosent, er det mange. Det er over 200 ansatte som har opplevd noe uønsket der de jobber. Hvert eneste tilfelle er ett for mye. Det er behov for å gjøre mer framover.
Det er Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas som har undersøkt politiet. Begge er professorer. Ellingsen ved PHS. Lilleaas ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning.
De har forsket på kjønn og mangfold. Det har de gjort i organisasjoner som jobber med sikkerhet. De har også forsket på andre enn politiet. De skal gjøre dette fram til 2021.