Verden
Ny krise i Kongo
Nye kamper har drevet 100.000 mennesker på flukt øst i Kongo. Flere hjelpe-organisasjoner slår alarm. Vanlige folk opplever grufulle angrep.

Over 2 millioner kongolesere er på flukt i eget land. Det er nesten tre år siden sist det var så ille.
Hjelpe-organisasjonene er veldig bekymret. Årsaken er nye kamper i et område i provinsen Nord-Kivu øst i Kongo. Det var fra før herjet av krig.
– Siden april har hundre tusen vanlige mennesker flyktet fra hjemmene sine. De ser etter et sikkert sted å være. Det gjelder også kvinner og barn. Men de blir ikke beskyttet og flere væpnede grupper gjør grusomme angrep, sier Elisabeth Rasmusson til nyhetsbyrået NTB. Hun er general-sekretær i Flyktninghjelpen.
Ifølge hjelpe-organisasjonen har mange vanlige folk blitt ofre for drap, vold og plyndring. Noen er brent levende. Flyktninghjelpen har hørt om 39 tilfeller av seksuell vold mot kvinner i Nord-Kivu. De har skjedd på én måned.
Kampene skjer nær grensa mellom Kongo, Rwanda og Uganda i det sentrale Afrika.
Siden april er over 200 opprørere drept, ifølge den kongolesiske hæren. Omtrent 40 soldater fra regjeringen skal være drept i kampene.
I 2009 ble en gruppe tidligere opprørs-soldater tatt med i Kongos hær. Disse har nå gått ut av hæren igjen. Derfor har det blitt nye kamper i Øst-Kongo. Gruppa ledes av den tidligere opprørs-lederen Bosco Ntaganda. Han er ettersøkt for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffe-domstolen (ICC). Gruppa kjemper mot kongolesiske styrker, melder nyhetsbyrået AFP.
Krigen går som alltid ut over vanlige folk og området de bor i. 100.000 er drevet på flukt siden april, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).
– Den siste månedens kamper har gjort forholdene verre for vanlige folk. Landsbyer føler seg truet av angrep, sier Flyktning-hjelpens landdirektør Alain Homsy.
Organisasjonen jobber med å beskytte vanlige folk i Kongo. Mer enn 7.000 folk har flyktet fra Kongo til Rwanda. Mange av dem har kommet til flyktningleiren Nkamira. Den er allerede er overfylt.
– Forholdene i leiren er kritiske, sa Emile Ruzibiza allerede i mai. Hun jobber for organisasjonen Care i Rwanda.
Care jobber for å sikre flyktningene sikkerhet, rent vann og toaletter.
Tusener av flyktninger fra krigen har også flyktet til Uganda, ifølge UNHCR.
Rwanda skal ha støttet Bosco Ntagandas folk med 300 krigere. Det hevdet organisasjonen Human Rights Watch denne uken. Opprørerne skal også ha fått våpen og kuler. Rwanda sier at dette er feil.
Rwanda har også tidligere støttet opprørs-grupper i Kongo. Situasjonen har vært ganske rolig de siste tre årene. I tiden før kampene de siste to månedene, ble forholdet mellom de to landene bedre. Det melder nyhetsbyrået Reuters.