Norge
Nordmenn har friskmeldt poteten
Potetene var viktig for nordmenn før i tida. Nå spiser vi mindre av den. Men folk er mer positive til potet igjen.

Potet var en viktig kilde til energi for oss i gamle dager. Men i nyere tider fikk den et nytt rykte. Det skriver Opplysnings-kontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.
Nordmenn spiser 18 kilo poteter hver i året. Det er mye mindre enn før. I 1996 spiste vi 29 kilo hver. Det viser tall fra 2022.
Det startet med lavkarbo-dietter, skriver OFG. I disse kostholdene skal folk spise lite karbohydrater. Budskapet var at du ikke burde spise for mye potet.
– Det er en myte at du legger på deg av potet. Poteten har færre kalorier enn både hvit ris og pasta, sier Iselin Bogstrand Sagen. Hun er ernærings-rådgiver for OFG.
De nye nordiske anbefalinger for næringsstoffer (NNR) nevner potet. Studier viser at vi holder oss lenger mett når vi spiser potet. Det er sammenlignet med hvit ris og pasta.
– Poteter blir sjeldent spist alene. Vi må se på hele måltidet. Sammen med proteiner og grønnsaker blir det et godt måltid, sier Sagen.
Potetene har blitt snakket mer positivt om de siste årene. De fleste nordmenn har «friskmeldt» poteten. Det er gledelig, sier Sagen.
– Potet er en fantastisk råvare. Den kan bidra med C-vitamin i kostholdet vårt. Den har godt med fiber og kalium.
I tillegg spiser vi mye norske poteter. I det siste har det vært mangel på melk, egg og potet. Årsaken til mangel på poteter er tørke og flom.