Norge

Nå skal 22. juli-senteret tilbake til Høyblokka

Etter flere år med å være et midlertidig senter, skal endelig 22. juli-senteret tilbake til Høyblokka.

Statsbygg fikk tirsdag oppdraget med å bygge et permanent 22. juli-senter. I den forbindelse var kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim (til venstre) i Statsbygg, AUF-leder Astrid Hoem, kunnskapsminister Tonje Brenna, Lisbeth Røyneland i støttegruppe og Lena Fahre, direktør for 22. juli-senteret, på byggeplassen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MINNES: 22. juli-senteret skal tilbake til Høyblokka. Tirsdag viste Statsbygg fram sine tegninger av senteret. Til venstre er Hege Njaa Aschim (hun er kommunikasjons-direktør for Statsbygg), AUF-leder Astrid Hoem, kunnskapsminister Tonje Brenna, Lisbeth Røyneland i støttegruppen og Lena Fahre, direktør for 22. juli-senteret.
Publisert Sist oppdatert

– 22. juli-senteret skal tilbake til Høyblokka, der vi hører hjemme, der terrorangrepet skjedde og det finnes spor som vi skal ta vare på og formidle. Det sier Lena Fahre. Hun er direktør for senteret.

Planene for senteret ble presentert for AUF, støttegruppa og Tonje Brenna tirsdag. AUF er ungdomspartiet til Arbeiderpartiet (Ap). Brenna er kunnskapsminister. Det var Statsbygg som viste fram skissene for det nye senteret.

Skisse av de planlagte utstillingslokalene under bakkeplan i 22. juli-senteret. Illustrasjon: Urbis / NTB
TEGNING: Bildet er en skisse på hvordan senteret kan se ut.

Store deler av senteret bil være på bakken, der vi kan se spor etter terroren 22. juli 2011.

Det vil bli 2.000 kvadratmeter stort. Det betyr at det vil bli like stort som to middels store boligtomter. Det er tre ganger så stort som det midlertidige senteret som holdet til i Teatergata, noen hundre meter unna.

Brenna var general-sekretær for AUF under terroren 22. juli.

– Det føles meningsfylt og viktig, kanskje litt ekstra fordi jeg har levd med 22. juli så tett på meg, fra terroren skjedde og til vi nå begynner på nytt. Det er veldig fint, sier Brenna til nyhetsbyrået NTB.

– Når vi står her hvor det skal ligge, blir det litt mer ekte. Jeg er aller mest opptatt av at dette blir et sted som folk opplever at er nyttig å besøke. Samtidig at vi kan ta vare på de sporene i regjerings-kvartalet som er viktige for å vise hvor stort dette var, sier Brenna.

Hun mener det er veldig viktig at 22. juli-senteret får plass nettopp der bomba gikk av.

– Det største fysiske sporet er jo nettopp her, sier hun.

Hun sier det er viktig å kunne formidle historien på en god måte. Derfor er det også viktig at folk kan se hvor stor styrke bomba hadde.

Støttegruppa for 22. juli fikk også se planene tirsdag.

– Dette er en milepæl på veien tilbake til Høyblokka for senteret. Det sier Lisbeth Røyneland. Hun er leder for støttegruppa.

– Vi skal minnes dem som har gått bort og de overlevende, som ble forandret for alltid. Men vi skal også lære framtidige generasjoner om hva som skjedde, nettopp for å hindre at det skjer igjen, sier hun.

Også AUF-lederen mener det er viktig å få senteret tilbake.

– For oss er det viktigste at man kommer tilbake til Høyblokka, der man ser de synlige sporene, sier AUF-leder Astrid Hoem. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
GLAD: Astrid Hoem er glad for at 22. juli-senteret skal tilbake til Høyblokka.

– For oss er det viktigste at vi kommer tilbake til Høyblokka, der vi kan se de synlige sporene, sier Astrid Hoem. Hun er leder AUF.

Hun mener det å kunne se sporene vil bidra til at folk ikke kan bortforklare historien.

– Jeg er stolt over at vi får det til. Jeg er litt tryggere på at de videre generasjonene også kommer til å snakke om 22. juli, sier Hoem.

Kort om saken

  • 22. juli-senteret har vært midlertidig plassert i Teatergata.
  • Nå skal det tilbake til Høyblokka ved regjering-kvartalet, hvor bomba sprengtes.
  • Kunnskapsministeren, lederen for støttegruppa og AUF-lederen er glad for at det endelig skjer.
Powered by Labrador CMS