Norge

Milde omikrontilfeller gir håp

De første sykdoms-tilfellene av omikronviruset er milde. Likevel advarer eksperter mot å si noe sikkert om den nye varianten enda.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) på en pressekonferanse i forbindelse med at omikronvarianten er påvist i Norge. I første omgang er smittesporingsarbeidet det viktigste, mener Kjerkol. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KONTROLL: Helseminister Ingvild Kjerkol sier at Norge har kontroll selv om omikronvarianten har kommet til Norge.
Publisert Sist oppdatert

Det er fortsatt vanskelig å vite hvor farlig omikronviruset er. Men de første rapportene fra leger har gitt litt håp.

EUs smittevernbyrå, ECDC, skrev onsdag at det var 59 registrerte tilfeller av omikronvarianten i Europa. Av disse var ingen alvorlige.

ECDC skriver at alle som er smittet har hatt milde symptomer, eller ingen i det hele tatt. Det er heller ikke meldt om dødsfall.

Omikronvarianten har spredt seg over hele Vest-Europa. Onsdag ble også fire smittetilfeller bekreftet i Norge. Helseminister Ingvild Kjerkol sa likevel onsdag at Norge har kontroll på situasjonen.

Line Vold er kriseleder ved Folkehelse-instituttet (FHI). Hun sier at smittetilfellene i Norge også har vært milde.

– Det er det vi har fått rapportert. At ingen av de som har fått påvist omikron i Norge, har trengt å bli lagt inn på sykehus, sier hun.

Likevel advarer hun mot å si noe for tidlig om varianten.

– Vi har ikke sikker kunnskap om hvor syk man blir av omikron. Det altfor tidlig å si det, sier hun.

Det var Sør-Afrika som oppdaget den nye varianten først. Der øker smittetallene nå kraftig. Det gjør også antall som legges inn på sykehus, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO). Men det trenger ikke å bety at omikron gir større risiko for alvorlig sykdom.

Ifølge WHO kan det ta flere uker å finne ut hvordan omikronvarianten fungerer. Mye tyder på at den er mer smittsom. Det virker også som at koronavaksinen ikke er like effektiv mot den nye mutanten. WHO har tidligere sagt at omikron utgjør en «veldig høy» global risiko.

Angelique Coetzee er lege i hovedstaden Pretoria, i Sør-Afrika. Der har varianten allerede spredt seg kraftig. Hun har sett flere bli syke av den nye mutanten. Hun sier de fleste slipper å bli alvorlig syke.

– Det er ikke bare jeg som sier det. Jeg har snakket med andre leger her i området. De ser nøyaktig det samme som jeg ser. Symptomene er milde, og det er det viktigste budskapet, sier hun.

Bjørn Guldvog er helsedirektør. Han sier det viktigste er å følge nøye med fremover.

– Inntil videre så tror vi at dette er et mer smittsomt virus. Men vi vet ikke det er skumlere eller farligere enn deltaviruset, sier han.

Powered by Labrador CMS