Norge
Merker matvarer feil
De som produserer mat gir ikke alltid rett informasjon om matvaren, viser ny undersøkelse. – Folk må være kritiske til det de leser, sier Mattilsynet.

Står det «sukkerfri» på matvaren du har i hånden? Det er ikke nødvendigvis sant.
Eller står det at «kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler»? Det betyr ikke at produktet du holder på å velge, gjør dette.
Over halvparten av matvarene som er undersøkt, har feil informasjon. Det viser en ny undersøkelse som Mattilsynet har gjort.
De som produserer mat gir folk feil informasjon om ernæring og helse.
– Næringen er ikke i mål med å informere forbrukerne på en riktig måte. Det sier Merethe Steen i Mattilsynet til nyhetsbyrået NTB.
Hun sier at folk må være kritiske når de er ute og handler mat.
Mattilsynet har undersøkt hvordan 263 matprodukter er merket. Halvparten kommer med informasjon som er feil.
Tilsynet reagerer sterkt på generelle helsepåstander. Det kan for eksempel stå «energigivende», «sunt og smakfullt» og «sunt og godt» på matvarene. Men det opplyses ikke hvorfor det er sunt eller gir overskudd.
Steen tror alle feilene kan skyldes at produsentene ikke har nok kompetanse. Så kan reglene være misforstått.
– Men vi er ikke overrasket over at vi finner feil. Bruk av påstander om helse er viktige for næringen. Det gjør det lettere å selge varene, sier hun.
Steen håper undersøkelsen vil gjøre at produsentene merker varene sine på riktig måte.