Norge

Mange flere mødre tar ulønnet permisjon

I 2018 fikk fedre lengre permisjon. Nå tar nesten halvparten av mødrene ulønnet permisjon. Det er en kraftig økning.

Bildet viser en kvinne som skifter bleie på sitt barn.
ULØNNET: Andelen kvinner som tar ulønnet permisjon, har økt kraftig. Nå tar nesten halvparten permisjon uten lønn etter at de får barn.
Publisert Sist oppdatert

Fedrekvoten økte fra 10 uker til 15 uker i 2018. Det er delen av foreldre-permisjonen som er til far eller medmor. Siden har andelen mødre som tar ulønnet permisjon, økt kraftig. I 2018 tok færre enn én av tre mødre ulønnet permisjon. I 2021 gjorde nesten halvparten av mødrene det samme.

Det viser en ny undersøkelse fra arbeids- og velferds-direktoratet Nav.

– Det er en veldig kraftig økning. At halvparten av alle mødre oppgir at de tar ulønnet permisjon, er en ganske høy andel. Det sier Frøydis M. Bakken til avisa Aftenposten. Hun er forsker i Navs analyse-seksjon.

Nav har gjort undersøkelsen for Barne- og familiedepartementet. Andelen kvinner som tar ulønnet permisjon, er større i noen yrker enn i andre. Det er størst andel blant barnehagelærere og fysioterapeuter. De fleste bor på Sørvestlandet.

Mange færre fedre tar ulønnet permisjon. Andelen har likevel økt de siste årene, ifølge rapporten.

Stortinget bestemte at foreldrepermisjonen skulle deles i tre. Det ble gjort i 2018. Nå får far og mor 15 uker permisjon hver. I tillegg kan de fordele 16 uker som de vil.

Årsakene til at flere kvinner tar ulønnet permisjon, kan være sammensatt av flere ting. Det tror Bakken.

– Når fedrekvoten er blitt 15 uker, er det mindre tid til fri fordeling. Felleskvoten er historisk lav. Det kan være en årsak. Det kan være et verdivalg: Kvinnene svarer at de ønsker at barnet skal være hjemme lenger. Og de ønsker å fortsette å amme. Det kan også være et velstands-valg: De har råd til å være hjemme lenger, sier forskeren. Hun sier at hun derfor ikke tror at alt skyldes tredelingen.

Powered by Labrador CMS