Norge
Hvem kan vi være sammen med nå?
Maks fem gjester hjemme. Ikke flere enn ti kontakter på en uke i Oslo. Men kollegaer og trenings-kamerater er greit. Forvirret?

Mye av smitten med korona skjer når vi samles med venner og familie. Myndighetene vil derfor begrense hvor mange vi er sammen med privat. Regjeringen ber oss maks invitere fem gjester hjem. Mens to familier med mange barn fortsatt kan treffes. I Oslo skal folk ha maks ti sosiale kontakter på en uke.
OBS! Torsdag 5. november kom det nye regler. De kan du lese om her.
Men hva hvis du treffer mange gjennom jobben? Hva skal egentlig til for å regnes som en av de ti kontaktene? Og er en sosial kontakt det samme som nærkontakt? Vi spurte assisterende helsedirektør Espen Nakstad.
– Ordet «nærkontakt» bruker vi om personer som har vært i nærheten av en syk person. Det gjelder de som har vært nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter. Vi bruker ordet i smitte-sporing, sier Nakstad til Klar Tale.
Nærkontakt er noe annet enn en sosial kontakt. Det er de sosiale kontaktene myndighetene nå ber oss begrense.
– Når vi snakker om maks fem personer på besøk. Da er det snakk om den type vanlig kontakt du har med folk innendørs. Da snakker vi om samlinger innendørs over tid, sier Nakstad.
Han har sett at flere har brukt ordet «nærkontakt» om disse kontaktene.
– Det kan være forvirrende. Men vi mener kontakt med venner, sier Nakstad.
Likevel kan en sosial kontakt fort bli en nærkontakt. Det kan skje om en av gjestene i et besøk er smittet.
– Har du fem mennesker på besøk. Og dere sitter sammen i tre timer. Da er du gjerne nærkontakt hvis én av dem var syk, sier Nakstad.
– I Oslo skal folk bare ha ti sosiale kontakter i løpet av en uke. Hva betyr det?
– Det er omgang med venner, som middag eller fest. Du skal maks være sammen med ti venner på en uke. Men fritids-aktiviteter og jobb er noe annet, sier Nakstad.
– Hvorfor skiller dere mellom å møte kollegaer på jobb, folk på musikk-øving og venner?
– Fordi noen har utrolig mange kontakter i løpet av en uke, som på fester. Skal vi bremse smitten i Norge, må vi begrense dette. Men vi ønsker ikke at det skal gå ut over skole, arbeidsplasser og fritids-aktiviteter til barn og unge, sier han.
Det er heller ikke nødvendig å begrense fritids-aktiviteter for voksne, sier Nakstad.
– Der følger de regler for smittevern. Det gjør folk kanskje ikke like mye på fest etter at de har drukket alkohol, forklarer han.
Det er ikke lenge til jul. Det kan bli en stusselig feiring med så strenge regler som nå. Men målet er å kunne fjerne reglene før den tid, sier Nakstad.
– Vi håper jo at disse tiltakene vil gjøre at vi kan oppheve dem. Og at vi kan feire jul på vanlig måte. Tiltakene gjelder i første omgang til begynnelsen av desember, sier han.