Norge
Hva skal skje med regjeringskvartalet?
22. juli er det to år siden regjerings-kvartalet ble bombet. Nå starter diskusjonen om hvordan det «nye regjeringskvartalet» skal bli.
Diskusjonen om hvordan det nye regjeringskvartalet skal bli starter i disse dager. Nesten to år etter at bomben smalt.
Det er ikke bestemt om byggene skal rives. Likevel starter Rigmor Aasrud debatten om hvordan dette området skal bli i framtiden. Aasrud er administrasjons-minister.
Onsdag morgen har hun invitert flere personer til et møte i Litteraturhuset i Oslo. Her skal det snakkes om hvordan regjeringskvartalet kan bli i fremtiden. Det skal snakkes om handel, miljø og trafikk. Men sikkerheten skal også ivaretas.
LES MER HER: Deler av regjerings-byggene kan rives
– Det er viktig at tiltakene utformes på en slik måte at det bidrar til byliv og genuin bruk av byen. Det er flott med regjeringskvartal i sentrum av en hovedstad. Men jeg ønsker ikke områder uten mennesker på grunn av sikkerhetsløsninger, sier Bård Folke Fredriksen til NTB. Han er byråd for byutvikling i Oslo.
Hva som skal skje med bygningene som ble skadet av bomben er ennå ikke bestemt. Det vil neppe bli det før tidligst til jul. I slutten av juni skal en studie for hva som er mulig for hele området leveres til Aasrud.
Urbanist Erling Fossen mener regjeringskvartalet slik det er og var bare er et svart hull i Oslo sentrum. Han har hele tiden sagt at de ødelagte bygningene bør rives.
LES MER HER: Bomben var dødelig ut til 25 meter
– Jeg tror ikke det vil skje flere angrep. Det har allerede skjedd en terrorhandling her. Men dersom man likevel skulle beholde bygningene, så må man bruke arealer til næring, sier Fossen til NTB.
Han mener det ikke er aktuelt å ha butikker i de gamle bygningene. Men han sier det likevel bør være muligheter for å skape mer liv og røre i kvartalet.
– Det er jo mange mennesker som jobber i området, så noen lunsjrestauranter på plassen kunne i alle fall gått an, sier Fossen.