Verden

– Hest er bedre enn storfe

Saken om hestekjøtt i ferdigmat er overdrevet. Hest er bedre enn storfe, mener en professor.

HESTEKJØTT: Hestekjøtt ble først funnet i lasgne i Storbritannia. Mange reagerte negativt.
Publisert Sist oppdatert

Det er rart at nordmenn er så redd for å spise hestekjøtt, mener Birger Svihus. Han er professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

– Det er viktig at vi snakker om hvordan handel av mat skjer. Og jeg forstår godt at myndighetene er bekymret for at kjøttet kan inneholde rester av medisin. Eller at de ikke vet hvordan dyret er slaktet, sier Svihus til nyhetsbyrået NTB.

Men bortsett fra det, er det ingenting i veien med hestekjøtt, sier professoren.

– Folk burde nesten juble over å kunne få hestekjøtt i stedet for storfe i lasagne. Hestekjøtt har to til tre ganger høyere innhold av mineralet jern enn storfe. Det har også høyere innhold av mineralene sink og B12, sier Svihus.

Han har selv smakt hestekjøtt. Det er bra og magert kjøtt, sier han.

– Jeg har spist deilig, mør hestebiff kjøpt i butikk. Det er ikke noe problem, sier han.

Svihus mener mange har et merkelig forhold til kjøttet de spiser.

– Folk vil ha et saftig, renskåret kjøttstykke. Men de vil ikke vite at det har vært et levende dyr en gang. Spesielt ikke når det er et dyr de liker, som for eksempel hest.

LES MER HER: Fant hestekjøtt i lasagne

I Norge slaktes det omkring 1.500 til 1.600 hester i året. Det er hester som brukes av folk. De avles ikke opp for å spises. Men når de likevel slaktes, brukes kjøttet.

Selskapet Nortura har ansvaret for nesten alt hestekjøttet i Norge.

– Hestekjøtt er ikke et dårlig råstoff. I noe spekemat er hest det som er best for å få den rette smaken, sier Eli Strand. Hun er informasjonssjef i Nortura.

Selskapet er opptatt av å bruke mest mulig av et dyr som slaktes. Det handler om å ta ansvar, sier hun.

– Vi jobber hver eneste dag med å få solgt mer enn biff eller brystfileter. Det er bare 10 prosent av et dyr. Vi kan ikke bare spise de fineste stykkene på dyret og hive resten, sier Strand.

I Norge bruker vi mye av dyret. Vi sylter og lager leverpostei, pølser og deig.

– Men trenden er at vi bare vil ha de edlere delene av kjøttet. Det er en del av velstands-utviklingen, sier Strand.

LES MER HER: Hestekjøtt-produkter er blitt sendt til Norge

Mattilsynet er heller ikke bekymret for hestekjøtt. Men de er bekymret for kjøttet som ble funnet i Findus-varene.

– Problemet er at det ikke er mulig å si om kjøttet inneholder medisiner som kan være skadelige for mennesker. Vi ville vært like bekymret om det hadde dreid seg om kjøtt fra svin eller storfe som ikke kunne spores, sier Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Hun tror saken har fått ekstra oppmerksomhet fordi kjøttet først ble funnet i Storbritannia.

– Britene har et helt annet syn på å spise hest. De ser ikke på det som matkjøtt, sier Edvardsen.

Powered by Labrador CMS