Norge

Her får ikke fredsvinneren tale

Nobels Fredspris deles ut i Oslo Rådhus klokken 13.00 fredag. Men verken Liu Xiaobo eller noen i hans familie kan ta imot prisen.

TALE: USAs president Barack Obama fikk Nobels fredspris 2009. Han holdt sin takketale i Oslo Rådhus. Det skulle også årets prisvinner LiuXiaobo gjort. Men ingen i Oslo får høre hans ord. Xiaobo sitter fortsatt fengslet i Kina.
Publisert Sist oppdatert

Liu Xiaobo fikk Nobels Fredspris for sin kamp for demokratiet i Kina. Men han er dømt til elleve års fengsel. Myndighetene i Kina nekter kona hans å dra ut av landet. Derfor er det ingen som kan ta imot fredsprisen fredag.

I stedet velger Nobelkomiteen å sette en tom stol på scenen og henge et stort bilde av Xiaobo på en søyle bak talerstolen. Diplomet, medaljen og prispengene på 10 millioner svenske kroner holdes tilbake.

John Peder Egenæs er general-sekretær i organisasjonen Amnesty. Han er ikke overrasket, men skulle gjerne sett Xiaobo motta fredsprisen i Oslo.

– Vi mener han burde fått være til stede. På samme måte som han burde ha mulighet til å snakke fritt i Kina, sier Egenæs til Klar Tale.

Han tror prisen uansett vil bety mye for de som kjemper for demokratiet i Kina. Det viktigste er ikke at Xiaobo er i Oslo under utdelingen.

– Det viktigste er respekten for arbeidet han har gjort, sier Egenæs.

NYHETSGRAFIKK: Liu Xiaobo får ikke komme til Norge for å ta imot fredsprisen. Her kan du se hele programmet for utdelingen.

LES MER HER:Tomme stoler under fredpris-utdelingen

Kinesiske myndigheter har fordømt tildelingen. De mener Liu er en vanlig kriminell. Liu Xiaobo var med og skrev Charter08. Dokumentet har vært viktig i kampen for demokrati og menneskerettigheter i landet.

Den internasjonale oppmerksomheten er et problem for Kina. Det mener forfatteren Chung Cho Hong. Han flyktet fra Kina og bor i Norge. Cho Hong tror tildelingen vil styrke de som jobber for demokrati i Kina. Han er ikke i tvil om at prisen betyr mye.

– Dersom dette bare var kjent innenfor Kinas grenser, ville ikke myndighetene brydd seg om det. Nå blir de nødt, sier han til Amnesty.

Xiaobo vil dedisere fredsprisen til ofrene på Den himmelske freds plass i 1989. Flere hundre ble drept i demonstrasjonene. Xiaobo deltok og måtte sitte 20 måneder i fengsel.

Nobel-instituttet har invitert diplomater fra ambassadene i Oslo til utdelingen. Kina har advart flere land mot å komme. 36 ambassader har takket ja til invitasjonen, 19 land har takket nei. Det er blant annet Kina, Russland og Cuba.

Amnesty demonstrerte utenfor den kinesiske ambassaden i dag torsdag. Fredag arrangerer de fakkeltog for fredspris-vinneren.